Tekniska Högskolan i Luleå satsar på EMC-området. Det blir både utbildning och forskning i ämnet. Dessutom byggs ett mätlabb som den lokala industrin kan utnyttja.
- Vi vill knyta ihop högskolan och industrin, förklarar professor Jerker Delsing, som tagit initiativet till satsningen.
- Industrin kommer att kunna använda mätlabbet vilket genererar problemställningar som förs vidare till forskarna. Dessa kan i sin tur ge tillbaka lösningar och nya sätt att attackera EMC-problemen.
Det tekniska kunnandet ska Dag Björklöf, som är chef för Semkos EMC-center, tillföra. Han blir adjungerad professor och ska till 20 procent ägna sig åt verksamheten i Luleå.
- Vi räknar med att forskning kommer igång efter årsskiftet och före sommaren 1997 ska det finns två doktorander, berättar Jerker Delsing.
Konstruktionsmetodik
Forskningen blir i första hand praktiskt inriktad. Några tänkbara områden som nämns är att ute i fält mäta immunitet på ett adekvat sätt, att skapa fältutsläckning ute i fält, konstruktionsmetodiker för komponenter och utrustningar, avstörning av riktigt stora frekvensomriktare liksom övertonshalt i switchade nätaggregat.
Kurserna för studenterna startar dock redan till hösten medan själva mätverksamheten byggs upp successivt. Redan i september ska ledningsbundna störningar kunna mätas. Någon månad senare ska en mätsträcka för utstrålade störningar stå klar. Den blir dock inte ackrediterad utan kommer att användas för förberedande mätningar. Slutligen ska ett skärmat rum byggas för att kunna göra immunitetsmätningar.
Men allt bygger på att finansieringen kan ordnas.
- Idag har vi cirka 25 procent och vi hoppas på stöd från lokala företag liksom från EU, förklarar Jerker Delsing.