Litiumjonbatterier kan bli både billigare och lättare genom att kobolt byts ut mot aluminium.
Amerikanska forskare har gjort en grundläggande upptäckt inom tekniken för litiumjonbatterier, som kan leda till lättare och billigare batterier. LiCoO2 utnyttjas vanligtvis i batterierna för att lagra litiumjonerna och hittills har man trott att det är övergångsmetaller som kobolt som agerar jonvärd.
Materialforskare vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, har dock fastställt att det är i molekylens syre som litiumjonerna lagras. Det öppnar för möjligheten att byta ut dyr kobolt mot ett billigare och lättare material, eventuellt aluminium. Forskarna på MIT håller nu på att modellera jonlagringsmaterial utifrån upptäckten.
Det nya materialet kan ge en kostnadsminskning på 300 till 400 procent jämfört med LiCoO2. Forskarna tror sig kunna göra tillverkningsprover avsedda för batteriproducenterna inom ett år. För att kommersialisera MITs nya material har ett speciellt teknikföretag startats med finansiellt stöd från den nyzeeländska batteritillverkaren Pacific Lithium.
Det första riktigt flamsäkra uppladdningsbara litiumjonbatteriet har för övrigt nyligen utvecklats av batteritillverkaren SRI International.