Från styrkretsbjässe nummer ett kommer en ny 16-bitarskrets, HC12. Den är en vidareutveckling av 8-bitarskretsen HC11, och lägger sig därmed mellan HC11 och HC16 i prestanda.
- Man måste välja exakt rätt styrka på processorn för varje applikation, säger Gordon Price produktchef på Motorola.
- Det är därför vi lanserar HC12. Vi såg att det fanns en lucka mellan 11:an och HC16, och där passar HC12 in.
Arkitekturen i HC12 är konventionell, baserad på en ackumulator i likhet med föregångaren HC11. Klockfrekvensen är 8 MHz, vilket tillsammans med dubbelt så breda bussar ger fyra gånger bättre prestanda än en 4 MHz HC11.
Bland nyheterna märks ett inbyggt flashminne, vilket gör det lätt att ändra i koden under utvecklingen, och därmed förkortar utvecklingstiden. Målet är att sälja flashstyrkretsarna också för lite större volymer.
- Visst kan vi göra maskade kretsar, men det är viktigt för oss att koden är riktigt stabil innan man går över till mask.
En av de två varianter som nu lanseras har 32 kbit flashminne inbyggt, den andra har 4 kbit EEPROM. Den senare finns i provexemplar idag, medan flashvarianten kommer först mot slutet av året. Flashminnet ger kortare utvecklingstid, framför allt när man behöver ändra koden.
HögnivåanpassadFamiljen är speciellt utvecklad för att kunna programmeras med ett högnivåspråk. Samtidigt är den källkodskompatibel med föregångaren HC11, och har också samma programmeringsmodell.
Med 12:an introduceras också möjligheten att avlusa sin konstruktion via en speciell bakgrundsport. Genom den kan man läsa och skriva, samtidigt som processorn arbetar på i vanligt tempo utan att bli störd.
Användningsområdena finns exempelvis inom trådlös kommunikation, industristyrning och bil- och konsumentelektronik.
Nya varianter i familjen är att räkna med längre fram.
- Alla kretsar i familjen kommer att vara mycket generella. Vi kommer inte att tillverka några specialkretsar för småtillämpningar.
Mikael Zackrisson