Brittiska forskare har utvecklat en elektronisk behå som kan upptäcka bröstcancer långt innan tumörerna kan kännas med fingrarna.
En elektronisk behå som kan upptäcka cancertumörer i brösten innan de ens mäter fem millimeter i diameter har utvecklats av forskare vid De Montfort universitetet i Leicester i England. Tekniken bygger på elektrisk impedansmammografi, vilket innebär att små elektriska strömmar sänds från behån in i bröstvävnaden.
Detektorer i behån känner sedan av strömförändringar, varefter informationen förs vidare till ett bildbehandlingssystem och en pc.
Tumörer kan med hjälp av behån upptäckas mycket tidigt, tidigare än det är möjligt att känna dem med fingrarna.
Dessutom är det möjligt att använda tekniken för att avgöra om det rör sig om en god- eller elakartad tumörform. Enligt forskarna kan behån i stor utsträckning ersätta användningen av andra analysmetoder, såsom röntgen och biopsiprov.
Forskargruppen söker nu forskningsanslag för att vidareutveckla den mammograferande behån. Bland annat planerar man att göra den mer behaglig för användaren genom att utnyttja tunnare ledningar och mindre elektroder.