Bo Björck är mannen som gjorde frekvensräkning roligt. Han har lett projektet på Philips Kistaindustrier som resulterade i Fluke 160, världens första frekvensräknare med skärm och ett av Sveriges intressantaste instrumentprojekt på länge.
- Somliga säger att det här är mer revolutionerande än Scopemetern, säger han.
Den nya frekvensräknaren är mycket viktig för Philips Kistaindustriers mätverksamhet.
- Vår framgång är klart beroende av hur marknaden tar emot det här instrumentet.
Bo Björck, chef för mätgruppen på Philips Kistaindustrier och till-lika projektledare för den räknare som nyligen lanserades av Fluke, skräder inte orden. Men han är samtidigt mycket optimistisk.
- Alla signaler vi fått hittills tyder på succé, säger han.
- Flukes säljare är väldigt entusiastiska, mer än vi vågat drömma om.
- Och på en viktig punkt har vi redan lyckats - vi har väckt kundernas intresse. Kunderna överväger nu att köpa en ny frekvensräknare eftersom de vill ha fler funktioner - inte som förr då prestandakrav varit det enda som drivit köplusten.
Bo Björck lägger en stor del av förtjänsten på den synnerligen grundliga marknadsundersökning man gjorde på ett tidigt stadium.
- Den var dyr, men värd varenda öre.
En halv miljon kronor betalade man. För den summan fick man detaljerad information om 400 potentiella kunders krav. Undersökningen resulterade i en vision, en pappersprodukt, som fanns färdig redan för tre år sedan. Denna pappersprodukt testades sedan på ett stort antal potentiella kunder.
- Vi var väldigt öppna med våra planer och tog därmed en stor risk. Vi var övertygade om att konkurrenterna skulle få reda på vad vi höll på med.
- Men det var absolut nödvändigt för oss att få reda på vad kunderna ville ha, konstaterade han.
Och det var tydligt att användarna inte alls var nöjda med den klassiska frekvensräknaren, som bara visar en lång rad med siffror. Nej, ett lättanvänt instrument med intuitivt användargränssnitt, där fler parametrar än mätvärdet kan visas samtidigt, det var önskemålen.
- Vi gjorde tidigt simuleringar på PC med olika mer eller mindre okonventionella användargränssnitt. Till slut fastnade vi för något Windowsinspirerat, med menyer snarare än ikoner som främsta styrmedel, berättar han.
Mycket programvaraRäknaren är den hittills mest programvarukrävande produkt som Bo Björck varit med om att utveckla. Av projektets 20 manår har hälften gått åt till programutveckling. Bo Björcks bakgrund ligger på hårdvarusidan och han är den förste att medge att man underskattade programvarusvårigheterna.
- Särskilt användargränssnittet visade sig mycket mer tidskrävande än vi väntat oss.
- Men även kompilatorn vi använde orsakade en hel del elände, konstaterar han suckande.
Mycket tidigt i konstruktionsarbetet insåg man också att instrumentet krävde en asic. Den var inte heller fri från problem. De första som levererades fungerade inte alls, så man fick göra om sin konstruktion. Felen i de första asicarna dolde i sin tur en rad andra fel.
- Mycket av asicproblemen berodde på rena slarvfel.
- Vi hade kunnat använda en FPGA i stället, och då fått göra en diskret lösning för de analoga delarna. Men vi valde att göra en blandat analog-digital asic, dels för effektutvecklingens skull men också för priset.
- Trots problemen tycker jag att vi valde rätt, säger han.
Arbetet med frekvensräknaren är inte alls över bara för att de första fyra modellerna nu lanserats. Produktionen i Kista har kommit igång men måste optimeras. Och redan nästa år ska uppföljarna komma, instrument som Bo Björck väntar sig ännu mer av.
- De har likvärdiga prestandasiffror men fler funktioner. Mer för analyserande än rent mätande.
Man har också funderat på att göra en PCMCIA-variant. Men någon VXI-version lär det inte bli. Fluke gör inga VXI-verktyg.
Frihet med höga kravPhilips Kistaindustrier tillhör förvisso Philips, men de instrument man utvecklar och tillverkar säljs alltså av Fluke. När Fluke år 1993 köpte större delen av Philips test- och mätverksamhet ingick inte Kistaverksamheten.
Philips och Fluke började samarbeta 1987. När räknarprojektet satte igång 1992 var det självklart för Bo Björck att Flukes mer marknads- och kundorienterade tänkande var den rätta vägen.
Arrangemanget för med sig att Philips tar största delen av utvecklingsrisken, och Fluke är med och skördar vinsterna. I Kista har man en friare roll än utvecklingsavdelningarna inom Fluke, samtidigt som kraven på att lyckas är högre.
- Men det är något vi trivs rätt bra med, konstaterar Bo Björck.
Adam Edström
Visar kurvan och triggningspunkternaFluke 160 är ett instrument som mäter frekvenser upp till 160 MHz eller 1,3 GHz beroende på modell. Tider kan mätas med 1 ns upplösning och fasmätningar kan göras ner till 0,01°. Instrumentet är det första i sin art som har skärm som kan visa hela kurvformer upp till 50 MHz. Då visas också triggningspunkterna och ett hysteresband. Inställningarna sker automatiskt.
På skärmen kan också upp till 10 parametrar visas samtidigt, med större noggrannhet och upplösning än vad som är möjligt att åstadkomma med ett oscilloskop. Skärmen kan också visa statistik och information om underliggande trender hos signalerna.
Instrumentet kostar mellan 14 000 och 26 000 kronor beroende på utförande och modell.