Ericsson, Telia och två sjukhus har inlett prov för en ny telebaserade teknik för patologer, som nu kan diagnostisera och diskutera prover i realtid över ATM.
Det är Huddinge sjukhus och Akademiska sjukhuset i Uppsala som tillsammans med de båda telekomföretagen startar en försöksverksamhet för så kallad telepatologi.
I korthet innebär det att ett cell- eller vävnadsprov läggs under ett mikroskop på ett sjukhus. Med hjälp av en digital kamera i ett mikroskop kan sedan patologer på båda sjukhusen analysera och styra bilderna, alltsammans via ett ATM-baserat publikt intranät.
Basen i systemet är Telias nya tjänsteplattform för bredbandsnät och det är Ericsson som står för tekniken bakom denna plattform.
- Tjänsteplattformen är en del av Ericssons målmedvetna satsning inom datakommunikation, säger Bo Wall, chef för Ericsson Telecom i Sverige. Fältprovet är intressant för oss för att det ger oss möjligheter att se hur våra tekniska lösningar kan användas i konkreta applikationer.
Högupplösta bilder
Enligt patologen Christer Busch, docent vid patologiska institutionen är det unika med det nya provet kombinationen av nätverkskommunikation via ATM och högupplösta bilder.
- Vi kommer att få samma bildkvalitet via ATM och telenätet som vi får när vi idag använder dubbel- eller multipelmikroskop för att studera preparat eller celler, förklarar han.
Till att börja med är det bara Akademiska sjukhuset och Huddinge sjukhus som kan koppla sig till varandra, men i projektets andra fas, som startar i april 1998, kan flera andra sjukhus kopplas upp. Några av dessa sjukhus använder smalbandig ISDN-kommunikation som också ska kunna användas för kommunikationen till intranätet.
Telepatologi kan hjälpa mindre sjukhus som inte har egna patologer. I dag postas prover till andra sjukhus patologiska avdelningar. Dessutom pratar olika specialister med varandra, ytterligare en procedur som idag sker via post och tar mycket längre tid än att kommunicera via ATM.