En gemensam forskarskola på området mikroelektronik har startat i Stockholm, Göteborg och Lund. Stiftelsen för strategisk forskning stöder satsningen med 30-40 miljoner kronor om året.
- En helt ny typ av doktorer blir resultatet av programmet. De kommer att ha en bredd och erfarenhet av att arbeta multidisciplinärt och kommer dessutom att ha industrierfarenhet. Det säger Tommy Skoog, som är ordförande i strategiska forskningsstiftelsens programstyrelse för mikroelektronik. Han kommer från det medicintekniska företaget Scanditronix och har tidigare erfarenhet från komponenttillverkning i företaget Saab Combitech.
Forskningsprogrammet är inriktat på tre olika områden: höghastighetselektronik, fotonik och nanovetenskap. Avsikten är att programmet skall omfatta 60 doktorander när det är fullt utbyggt. Det innebär en examinationstakt på mer än 12 doktorer per år.
De tekniska högskolorna i Stockholm, Göteborg och Lund kommer att ge gemensamma doktorandkurser och även samverka i olika forskningsprojekt. Dessutom kommer de nya doktorandtjänsterna att utlysas gemensamt.
En rad tunga svenska forskare på mikroelektronikområdet deltar i programmet. Det är bland annat professorerna Erik Kollberg, Chalmers, Lars Samuelsson i Lund och Lars Thylén och Hannu Tenhunen på KTH.
Rektor Anders Flodström i Linköping har fått en sammanhållande roll för forskarskolans styrelse.
Anknytningen till industrin är en viktig del av utbildningsprogrammet. Utöver två handledare på institutionen kommer doktoranden att ha en handledare från industrin.
- I första hand inriktar vi oss på att få fram doktorander för näringslivet. Rent krasst kan man säga att forskningsresultat kommer från hela världen, vad industrin behöver är kompetens att utvärdera och använda dem, säger Tommy Skoog.
Mikael Östling, studierektor för utbildningen på KTH, bekräftar i stort sett bilden av att utbildningen prioriteras framför forskningsresultaten.
- Men det går inte att få en bra doktorandutbildning utan att ha en bra forskningsverksamhet, understryker han.
Det strategiska forskningsprogrammet inom mikroelektronik startade redan för ett år sedan.
Den första kullen med ett 20-tal doktorander är redan antagna, trots att formerna för programmet inte riktigt varit klara. Men i mitten på oktober i år var den saken klar och den officiella avsparken ägde rum på Chalmers i Göteborg.
- Det har varit en del arbete med att slutföra utformningen. Men alla har tagit uppgiften väldigt seriöst, säger Tommy Skoog.
Regeringen har aviserat att man kommer att genomföra förändringar i stiftelserna som bildats med hjälp av löntagarfondspengar. Dit hör bland annat den strategiska forskningsstiftelsen. Vad innebär det för forskningsprogrammet i mikroelektronik?
- Visst skapar det en allmän känsla av osäkerhet. Men vi kan inte hamna i koma för den sakens skull. Stiftelsen räknar med att kunna stå för det som den har förbundit sig för, säger Tommy Skoog.
Mats Udikas