En stor, färgstark skärm och ett nytt analogliknande presentationssätt är de mest påtagliga nyheterna i mätinstrumenttillverkaren LeCroys nya oscilloskopserie.
- Vår nya färgskärm är 50 procent större än konkurrenterna, påpekade en påtaglig stolt Michael Lauterbach som är produktansvarig på amerikansk-schweiziska LeCroy.
Förutom den uppenbara fördelen att kunna färgkoda varje kanal har man också infört ett analogliknande visningssätt som gör att användaren kan se detaljer som det normala visningssättet döljer.
Olika stark visningNär man har fler sampel än punkter i x-led på skärmen måste samplen reduceras för att kunna visas på skärmen. Den vanligaste metoden är då att leta reda på max- och minvärdet för varje punkt i x-led. Det ger ett streck med jämnstark intensitet för varje punkt i x-led.
I LeCroys nya oscilloskop är istället intensiteten proportionell mot antalet sampel för varje amplitudnivå, på samma sätt som i ett analogt oscilloskop. Istället för att låta intensiteten variera kan man då färgkoda informationen.
Alla signaler kan sesNär man visar flera kanaler samtidigt på skärmen kan man låta färgerna vara transparenta. På så sätt går det att se alla signaler även om de överlappar varandra.
- En annan nyhet är att man kan utnyttja hela skärmens yta för att visa svepen, förklarade Michael Lauterbach.
Växlingen mellan vanligt visningsläge med både svep och annan information till läget med 50 procent förstorat svep sker enkelt med en knapptryckning.
De nya fyrkanaliga oscilloskopen baseras på den äldre 9300-serien som LeCroy lanserade 1991. Nykomlingarna har fyra kanaler, samplar varje kanal med 500 MSa/s och har en bandbredd på 500 MHz eller 1 GHz. Minneslängden är 400 kSa/kanal men kan byggas ut till 2 MSa/kanal.
Om bara en kanal används kan man få en maximal samplingshastighet på 2 GSa/s och en minneslängd på 8 MSa.
För att snabbt kunna hantera så mycket data sitter det en PowerPC-processor som körs i 96 MHz med upp till 64 Mbyte ramminne i oscilloskopen.
Som tillbehör finns en rad avancerade beräkningsmöjligheter och statistikfunktioner, bland annat en FFT-modul som klarar upp till 4 miljoner mätpunkter.
Priset för 334-serien startar på cirka 150 000 kronor och för 534-serien på 180 000 kronor.
Per Henricsson