JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Batterifri radio går som klockan

Den urverksdrivna radion Freeplay är så enkel i sin konstruktion att den vrider tiden tillbaka till den era då man förlitade sig på mekanik istället för el och batterier.

Radion är främst utvecklad för användning i tredje världen, men nu är den på väg till Sverige.

- Vi är på jakt efter återförsäljare, berättar Thomas Malmsborg på företaget Iris, som har den svenska agenturen på radion.

Den mekaniskt uppdragbara radion, en brittisk uppfinning som tillverkas i Sydafrika, är så genialt enkel att det är förvånande att den inte uppfunnits tidigare.

- Jag vevar på en ratt som spänner en fjäder som sedan driver den generator som alstrar den ström som krävs för att radion ska fungera, förevisar Thomas Malmsborg och sätter sedan på radion, som låter precis som en radio skall låta.

En halv minuts vevande ger cirka en halvtimmes radiolyssnande, sedan är det dags att veva igen. Radion är relativt stor, 40 ¥ 32 ¥ 18 cm, och väger 3 kg. Men den kan användas för såväl AM och FM som kortvåg.



Batteribrist


Uppfinnaren, britten Trevor Baylis, som har en minst sagt färgstark karriär bakom sig som både cirkusartist och stuntman, gnuggade geniknölarna efter att ha sett en TV-dokumentär om aids i Afrika. I kampen mot smittan förlitade man sig på radioundervisning om sjukdomen.

Men bristen på el och batterier satte ofta stopp för kunskapsspridningen. Urverksgenerator Bay Gen löste det problemet. Trevor Baylis hade dock svårt att få någon att intressera sig för uppfinningen. Inte förrän efter ett framträdande i ett teknikprogram i brittisk TV förra hösten lossnade det.

Sedan dess har generatorn finslipats av elektronikingenjörer på universitetet i Bristol, tillverkning av radion har startats i Sydafrika och den vann BBCs designpris 1996 för bästa och populäraste produkt. Harrods i London säljer den.



Uppdragbar ficklampa


Radion Freeplay är för övrigt bara början. Urverksgeneratorn kan ju användas till mycket annat. I slutet av 1996 lanseras uppdragbara ficklampor och nästa år kommer de första lamporna.

Att radion och de andra Baygen-drivna produkterna kan få stor användning i de stora delar av världen där batterier eller el inte är lättåtkomliga resurser är lätt att inse. I västvärldens energiöverflöd kommer den dock att marknadsföras med hjälp av miljöargument.

- Radion är ju helt klart miljövänlig, även i den bemärkelsen att den inte står på och stör andra i evigheter, om jag inte stänger av den, säger Thomas Malmsborg, som själv använder radion på arbetet.

Han fick sin radio av en afrikansk kollega på en systerorganisation till Iris, som ingår i en företagsgrupp ägd av Synskadades riksförbund.

Över hälften av de anställda på radiofabriken i Sydafrika är nämligen handikappade.



Satellitsändningar


Priset kommer i Sverige att ligga på cirka 750 kronor, som med tanke på insparade batteripengar kanske inte är så mycket. Dessutom kan köparen inte bara känna sig miljövänlig, utan även bidra till att fler människor i världen får tillgång till radio, en andel av vinsten genererad i västvärlden går nämligen till just detta ändamål.

- Dessutom är den så befriande odigital i denna vår digitala värld, säger Thomas Malmsborg.

Odigital eller ej, så samarbetar dock Baygen med amerikanska Worldspace, som lovat billiga radiomottagare till tredje världen för sina digitala radiosändningar. Worldspace avslutade nyligen sitt första försök av den satellitbaserade radiotjänsten. Baygen hoppas kunna bygga in Worldspaces kretsset, utvecklat av SGS-Thomson och ITT Intermetall, i sin mekaniska radio. En mekaniskt digital radiomottagare kan alltså bli resultatet av denna kombination av gammal och ny teknik.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)