Att en erfaren specialists fingertoppskänsla och intuition ska kunna omvandlas till en programsnutt på Internet är idén med ett IVF-utvecklat system för så kallade kunskapsmoduler.
"Kunskapsmoduler" kan vara en del av svaret på de allt fler krav som framtiden kommer att ställa på elektronikkonstruktören. Det tror IVF som har tagit fram ett lättanvänt datorprogram - en kunskapsmodul - för grövre termiska beräkningar.
- Fördelen är att man enkelt och snabbt kan få en hint om hur man ligger till, säger Martin Jellhag på Ericsson Microwave i Göteborg, där IVFs kunskapsmodul för termiska uppskattningsberäkningar, ERERTH, är ganska flitigt använd.
- Det är bra när man inte kan göra en riktig analys. Då kan jag göra en grov beräkning själv.
Är jag helt ute och far?Modulen talar sedan om ifall allt ser bra ut, om man ligger på gränsen eller om man är helt ute och far. Med det resultatet i handen kan man lättare bedöma om man behöver experthjälp.
- Då kan jag säga 'jag har kollat på det här termiskt och det verkar ligga på gränsen. Kan du titta på det här?'
IVF har också specificerat en programmiljö - baserad på Internetteknik - som skulle kunna göra det möjligt att använda moduler från olika håll i världen, skrivna i diverse programspråk, inom ramen för samma gränssnitt. Konstruktören skulle alltså kunna starta huvudprogrammet, ställa frågor om värmen på ett tänkt kort i en ruta, fråga om produktionskostnaderna i en annan och om de fysiska dimensionerna i en tredje.
Konstruktörens olika frågor behandlas sedan av var sin programsnutt - kunskapsmodul - som ständigt finns uppdaterad på företagets interna nät eller på Internet. IVF har även tagit fram en handbok för hur experten kan omsätta sin lärdom i kunskapsmoduler.
Färgmatris varnar tidigtKunskapsmodulerna är en 90-talstappning av 80-talets föga framgångsrika "expertsystem", men nu tror IVF att de tekniska förutsättningarna är bättre.
IVF förordar också en arbetsmetod som kallas Watch Out-matris. Redan innan man börjar arbeta med hårdvaran ritar man upp en matris med systemets olika delar på ena axeln (till exempel kort, krets, kapsling), och olika aspekter på den andra (termiska, mekaniska, elektriska).
Varje ruta fylls sedan i med rött, gult eller grönt beroende på hur man bedömer förutsättningarna att uppfylla kraven. Det kan ge en fingervisning om var man kan komma att behöva sätta in resurser i konstruktionsarbetet.
I en dator ska matrisens rutor kunna fyllas i av passande kunskapsmoduler, som kommer att fungera som 'plug-ins'.
AK