Operativsystemet Linux har tagit ett stort kliv framåt inom inbyggnadsområdet. Men risk finns för att alltför många olika versioner dyker upp.
För att råda bot på detta lanserar Cygnus ett gemensamt gränssnitt mot olika Linux-versioner. Även nystartade Lineo har en intressant lösning för inbyggda Linux.Linux har varit på stark frammarsch under senare år. Nu börjar det kostnadsfria operativsystemet även dyka upp i inbyggda system.
I dagsläget är över femtio procent av realtidsoperativsystemen som används i inbyggda system hemmagjorda. Det är här Linux för inbyggnad hoppas ta hem marknadsandelar framöver. Om Linux verkligen kommer att slå igenom som operativsystem i inbyggda system återstår dock att se. Ett dilemma kan vara att det börjar dyka upp flera olika Linux-versioner som är anpassade till olika inbyggda system.
- Versionerna kan exempelvis vara med eller utan minneshantering, med eller utan realtidstillägg eller av varierande storlek, säger Michael Tiemann, grundare av verktygsjätten Cygnus som är mest känt för sina populära Gnu-verktyg.
Därför har Cygnus kommit med EL/IX, ett programmeringsgränssnitt som fungerar som ett gemensamt gränssnitt mot olika versioner av Linux och mot företagets eget kostnadsfria realtidsoperativsystem, eCos.
Linux är inte bra överallt- Linux passar inte till alla inbyggda tillämpningar. För riktigt kompakta konfigurationer eller tillämpningar med hårda realtidskrav kan eCos vara ett bättre alternativ, säger Micheal Tiemann.
På så sätt kommer EL/IX att kunna täcka utvecklingen av allt från servrar och routrar till mobiltelefoner.
EL/IX är baserat på Posix-standarden för hantering av flertrådsprocessor. Grundkonceptet för EL/IX är att användaren kan skriva, avlusa och även simulera programkod på en Linuxbaserad pc-maskin. Koden kan kompileras senare för att användas på inbyggda processorer. Förutom flexibilitet blir återanvändning av befintlig programvara en stor fördel.
Med hjälp av utvecklingsverktyget Gnupro har Cygnus anpassat Linux till totalt sju olika inbyggda arkitekturer, som till exempel Arm, x86 eller Motorolas PowerPC. Eftersom Gnupro är en nyckelingrediens i utvecklingsflödet hoppas företaget kunna tjäna pengar på sin produkt genom att sälja och stödja Gnupro- verktyg. Själva programmeringsgränssnittet El/IX, är liksom Linux gratis, och finns att hämta från företagets hemsida.
Flera företag presenterade trimmade versioner av Linux för inbyggnad på mässan. Bland nykomlingarna var det nystartade företaget Lineo, som knoppats av den ledande Linux-leverantören Caldera.
Lineo presenterade Embedix - en kompakt Linux version - samt ett utvecklingspaket för operativsystemet komplett med kompilatorer, avlusningsverktyg och ett konfigureringsverktyg.
- Vår utvecklingsmiljö, som liknar Wind Rivers Tornado, skall underlätta övergången från hemmagjorde operativsystem till Linux, säger Bryan Sparks, vd på Lineo.
Lineos Linux stöder idag x86-processorer, medan stöd för processorerna Mips, PowerPC och Strongarm är på väg.
En annan intressant linuxklon presenterades av det nystartat programföretaget Monta Vista Software tillsammans med Force Computers. Tillsammans har de utvecklat en Linuxversion med namnet Hard Hat Linux som är skräddarsytt för inbyggda realtidssystem. Den nya Linuxklonen demonstrerades under mässan på Force Computers CompactPCI enkortsdator.
Susan Kelly