JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt hänger på timingen

Med det nya konstruktionssystemet Blast Chip hoppas Magma ta klivet upp bland de stora EDA-leverantörerna. Enligt företaget kan systemet optimera en hel asickonstruktion, från RTL-nivå till GDSII-fil, för bästa timing och signalintegritet, utan några iterationer mellan logisk och fysisk syntes.
Förra året introducerade Magma Blast Fusion, ett system för fysisk konstruktion. Ryggraden i Blast Fusion är en teknik som går under varumärket Fixed Timing och som fastställer timingen tidigt i konstruktionskedjan och sedan håller den konstant.

Fixed Timing finns också i Blast Chip, tillsammans med förstärkarbaserad syntes, en teknik som Magma presenterade i januari i år. Enkelt uttryckt kan man säga att förstärkarbaserad syntes håller kvoterna mellan utgångs- och ingångskapacitanserna för respektive grind konstant genom hela konstruktionsarbetet. Magma menar att det är just de kapacitanserna som har störst inverkan på tidsfördröjningen genom en grind.

Magma illustrerar i en tredimensionell graf det problem som man menar att andra konstruktionsverktyg brottas med. Traditionellt sett arbetar syntesverktyg i ett storlek-fördröjnings-plan. Det vill säga en större grind (mer effektslukande) är snabbare, medan en mindre grind har större fördröjning. Syntesen måste kompromissa mellan snabbhet och strömförbrukning. Onödigt stora grindar tar också mycket plats på kislet, ledningsbanorna blir långa och ytterligare tidsfördröjningar uppstår.

Placering och ledningsdragning, å andra sidan, arbetar i last-fördröjnings-planet. Först när en grind är placerad på kislet och lasten till den är ansluten, vet man vad den slutliga fördröjningen blir. Därför blir det, allt som oftast, aktuellt med ett nytt syntesvarv.

Fixed Timing låser tidsfördröjningen i ett plan, så att konstruktören kommer att arbeta i dimensionerna storlek-last. En teknik som Magma kallar Super Cell kan sedan dynamiskt anpassa storleken på grindarna för att möta tidskraven, utgående från aktuella belastningar.

Efter avslutat konstruktionsarbete bildas en direkt koppling mellan den slutliga GDSII-filen, som asicleverantören bygger kretsen efter, och RTL-koden, eftersom alla verktyg i flödet dessutom delar en gemensam databas. På så sätt kan en enskild grind spåras bakåt i konstruktionsflödet och hårdvarukodarna kommer att samarbeta intimare med de konstruktörer som utför placering och ledningsdragningen.

Syntesverktyget Blast Fusion måste alltså användas tillsammans med Magmas verktyg för placering och ledningsdragning, varför den inte är av intresse för kunder som inte ägnar sig åt layout.

Magma har tidigare fått kritik av konkurrenter som menar att det är "lite substans och än mindre kisel" bakom företagets ambitioner. På presskonferensen under Design Automation Conference presenterade man dock tre användare som arbetar med Blast Chip-systemet och som säger sig vara nöjda. Framtiden får utvisa om Magma är inne på rätt spår.


Stefan Hultquist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)