JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alla bussar vill in i persondatorn

USB, Universal Serial Bus, ser ut att vinna striden om persondatorns bakplan. Men Apple fortsätter att stödja sin Geoport och Microsoft börjar redan planera för Firewire inuti datorn.

Striden om vilken seriebuss som ska bli den dominerande i nästa generations persondator ser ut att vara avgjord. I princip hela persondatorvärlden stödjer USB och Intel tillverkar moderkort försedda med sina egna styrkretsar för USB. I Sverige har såväl Telia Research som Ericsson gått med i USB Implementers Forum, en organisation för företag som arbetar med att ta fram produkter baserade på USB.

Förutom ett enormt stöd har USB också en del tekniska fördelar. För det första så rensar den upp på baksidan av persondatorn genom att koppla alla periferienheter till en enda serieport. Upp till 127 olika enheter kan kommunicera via bussen, allt från tangentbord och mus till skrivare, ISDN- telefoner och joysticks.

- Målsättningen är att ersätta alla typer av bussar och portar med en enda standard, berättar Toivo Röjder på Intel.



Anslutning utan omstart


USBs andra stora fördel är dess enkelhet. Utrustning kan anslutas direkt, utan att datorn måste startas om. Detta kräver att operativsystemet kan detektera vilka tillbehör som är anslutna.

Det gör inte dagens operativsystem, men nästa version av Windows 95 som kommer i höst, har det, och även en kommande variant av IBMs OS/2.

För Macintoshdatorer finns redan Geoport, som klarar 2 Mbit/s. Geoport togs fram av Apple och har funnits på marknaden i några år, men inte riktigt slagit igenom på bred front, trots att arkitekturen lämpar sig väl för till exempel att koppla telefoner och faxar direkt till datorn.

Apple säger sig idag inte ha några planer på att överge Geoport, men avslöjar samtidigt att man inte är religiöst trogna, i fall marknadsförutsättningarna skulle ändras. För riktigt snabba tillämpningar, såsom nätverk och videokameror räcker dock varken Geoport eller USB.

Där har Firewire, eller IEEE 1394 som den officiellt heter, en bra chans att etablera sig. Från början framtagen av Apple, och idag uppbackad även av Microsoft och Intel erbjuder den ända upp till 400 Mbit/s i hastighet. En 1- gigabitvariant är under utarbetande.



Digital video


Firewire finns med på ritningarna hos flera amerikanska datortillverkare när de utvecklar nästa generation PC-datorer. Bland andra har Microsoft föreslagit Firewire i sin konsument-PC, kallad Simply Interactive PC, SIPC, där bussen behövs för att klara anslutning av exempelvis digitalvideospelare och musikanläggningar. Även japanska Sony har valt ut Firewire som buss för sina nya videokameror.

Från början sågs Firewire som en konkurrent till USB, men idag är den snarare ett komplement. Den är kraftfullare men dyrare, och kommer knappast att bli vardagsmat i datorerna än på några år.

Men USB blir de-facto-standard redan nästa år, tror de flesta bedömare. Den har stöd från allt från kiseltillverkare och kontaktdonstillverkare till programvaruföretag. Alla krafter drar åt samma håll.

Tack vare att USB är billig så finns chansen till ett snabbt och smidigt byte av kommunikationsstandard. Intels kretsar kostar under tio dollar styck och själva kontaktdonen är billigare än dagens seriedon. Fast det tar nog flera år innan datortillverkarna vågar ta bort de gamla serieportarna.

Mikael Zackrisson



Enkel men kraftfull buss


Maximalt 127 enheter kan anslutas till en Universal Serial Bus, och totalt får de en bandbredd på 12 Mbit/s att dela på.

De olika enheterna sänder data efter att ha blivit tilldelade en viss bandbredd. USB förutsätter att enheterna kan buffra en viss mängd data, ju högre bandbredd enheten kräver, desto större buffert antas den ha. Fördröjningen på grund av hårdvaran är begränsad till några millisekunder.

Data kan sändas på tre olika sätt:


• Asynkront


• Asynkront i stora block, till exempel data till en skrivare.


• Isokront, det vill säga i realtid. Det innebär att en viss bandbredd och en viss maximal fördröjning bestäms innan överföringen påbörjas.

Ett typiskt exempel på isokrona data är ett telefonsamtal.

Eftersom isokron överföring innebär att en viss bandbredd garanteras för en viss enhet kan bussen bli full, och då kan inga nya enheter börja kommunicera.

Bussen byggs antingen som en kedja eller i form av ett stjärnnät. Enheterna kopplade till bussen är antingen nätnav (hubbar) eller så kallade funktioner. Till ett nätnav kan man ansluta andra enheter, medan en funktion är slutet i en kedja.

För att stödja plug-and-play-konceptet kräver standarden att varje enhet har en egen adress med information om sig själv.

Kabeln mellan enheterna kan vara upp till 5 meter lång och innehåller fyra trådar, ett par för att skicka data och ett par för att förse tillbehören med ström. USB kan leverera 500 mA ström att dela på för samtliga tillbehör.

Hela specifikationen för USB kan laddas ned från http://www.teleport.com/~usb.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)