Precis som i telekomsektorn är det kostnadsbesparingen som lockar när man slipper dra sladdar, men också möjligheterna att kunna placera givare i rörlig och roterande utrustning.
- I industrin finns det mycket störkällor, då gäller det veta om Bluetoothradion kommer att fungera, vilka problem den själv kan ställa till med och hur olika enheter kan störa varandra.
Arbetet började förra hösten när man på IUC ställde sig frågan: är Bluetooth nåt för oss?
- Vi har inte bara läst vad andra har gjort, vi har börjat bygga upp ett labb och köpt in Bluetoothmoduler, säger Carl-Axel Ohlsson.
- Vårt första projekt var att reda ut hur Bluetooth uppför sig i en industriell miljö. Vi har definierat störkällorna och har sedan riggat upp dem en efter en för att se hur de påverkar radiokommunikationen. Vi har också undersökt om Bluetooth stör annan utrustning.
Hittills har man gjort ett antal försök och fått ett bra hum om hur Bluetooth fungerar eller inte fungerar. Själva rapporten är dock ännu inte klar.
- Vi har även lyft ut radion i riktig miljö och titta på störningar från bland annat svetsning och plåthinder, säger Carl-Axel Ohlsson.
Nu vill man alltså gå vidare och håller som bäst på att skriva ihop en ansökan. Kostnaderna för att få igång ett Bluetoothcenter beräknas bli cirka åtta miljoner kronor.
Per Henricsson