Det israeliska forskarlaget vid Bar-Ilan universitetet, som har publicerat sina resultat i tidskriften Nature, har kommit på att man kan utnyttja en metallorganisk elektrolyt och ett katodmaterial baserat på en magnesiummolybdensulfid. Idén till elektrolyten är främst hämtad från forskning kring så kallade grignard-reagens, som används för framställning av komplicerade organiska molekyler.
Den metallorganiska elektrolytens ledningsförmåga är vid rumstemperatur jämförbar med den i litiumbatterier. Trots det anser forskarna att det är osannolikt att den magnesiumbaserade tekniken någonsin kommer att konkurrera med litiumteknik i små batterisystem. Av flera skäl menar forskarna att magnesiumtekniken främst lämpar sig för större kraftsystem såsom de som utnyttjas för att driva elfordon.
Forskarna tror dock att det ska bli möjligt att göra batterier med en energitäthet på 60 Wh/kg vilket kan jämföras med 40 Wh/kg för blybatterier. Utvecklingsarbetet är för närvarande inriktat på behandling av katoden för att öka batteriets spänningsstyrka.
Gittan Cedervall