Transmode stödjer punkt-till-punkttrafik. Systemet är helt protokolloberoende, men typiska miljöer är Gigabit Ethernet, Fast Ethernet, Fiber Channel, ATM, DTM, DPT eller SDH.
Olika protokoll kan skickas samtidigt på olika våglängder. Det kommer också att finnas möjlighet att tappa av och lägga till enskilda våglängder optiskt längs transmissionssträckan.
Våglängdsmultiplexering har tidigare bara funnits i långdistansnäten. Det har handlat om DWDM - Dense WDM. CWDM, Coarse WDM, är en teknik för att få våglängdsmultiplexering även i de sista tiotals kilometrarna fram till användarna. Räckvidden för CWDM 4+1 är 40 kilometer.
"4+1" står för fyra 1550-nanometerkanaler - 1510, 1530, 1550 och 1570 - samt en 1310-nanometers fönsterkanal. Installationen sker med plug-and-play-teknik, och systemet konfigurerar sig automatiskt.
Transmodes system för Ethernet-överföring klarar både IP-trafik och realtidstjänster. än så länge handar det om överföring på maximalt 1,25 Gbit/s, men redan den 15 augusti i år kommer ett gränssnitt som ska klara upp till 2,5 Gbit i varje WDM-kanal vilket ger en total kapacitet på 10 Gbit/sekund.
Systemuppgraderingen i augusti kommer även att innehålla ett webbgränssnitt för övervakning av nätet på distans. Det ska fungera ihop med befintliga nät, och är efterfrågat av företagets kunder eftersom många system och operatörer saknar både gränssnitt och övervakningssystem. Om användaren redan har ett övervakningssystem kopplas det ihop med Transmodes övervakning via SNMP.
Torun Bager