Mårten Armgarth på Acrea driver sedan ett år tillbaka ett projekt tillsammans med företag i pappers- och förpackningsindustrin som handlar om att kunna trycka elektroniska funktioner direkt på papperet.
- Vi vill skapa ett system för elektroniken som inte bryter papperstillverkningens kretslopp, säger han.
Idén är att vanliga tryckpressar ska kunna användas för att trycka elektronik på papper. I stället för vanlig tryckfärg används en elektriskt ledande polymer. Idag kan man få in en mängd transistorer som motsvarar den i två Pentium-processorer på ett A4.
- Men det blir två långsamma Pentium, säger Mårten Armgarth.
En passiv komponent eller minne i ett mjölkpaket som kan tala om ifall paketet finns i kylskåpet eller inte skulle vara betydligt enklare att tillverka och har inte alls samma behov av snabbhet som en processor för en persondator.
Acreo koncentrerar sig på tillämpningar som sensorer och skärmar. Drömmen för forskarna är att kunna trycka elektroniska komponenter i samma hastighet och omfattning som man idag trycker tidningar eller förpackningar. Problemen hittills är bland annat att få "tryckfärgen" tillräckligt miljövänlig för att kunna ingå i det kretslopp som pappret har.
Mårten Armgarths projekt sträcker sig över tre år och när det är avslutat tror han att det kommer att finnas förpackningar med tryckt elektronik framme. Från förpackningsindustrin deltar Tetrapack i projektet som döpts till Paella (Paper Electronics Low-Cost Applications) och i från pappersindustrin bland annat Modo Paper, SCA och Stora Enso.
Jonas Ryberg