JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lysande framtid för inbyggda system

Tänk parallellt och fokusera på tillämpningen

Ett inbyggt system är en dator som inte ser ut som en dator. Den glasklara definitionen levererade professor Lennart Lindh på Embedded Seminar i Kista i förra veckan.
Av stora tal kan man ibland få sig en tankeställare. På Embedded Seminar levererades några sådana - exempelvis att det under förra året såldes ungefär lika många inbyggda processorer som det finns människor på jorden. Enligt Darpa, det amerikanska försvarets forskningsorganisation, såldes nämligen under år 2000 drygt 8 miljarder processorer, varav 98 procent hamnade i inbyggda system.

Siffrorna presenterades av Lennart Lindh i hans keynote-tal på Embedded Seminar. Han sade också att processorn som vi känner den idag inte kommer att vara den allenarådande lösningen framöver. I stället kommer FPGA-kretsar att ta över allt mer, spår han.

- Jag bedömer FPGA:n som ett av de stora teknikskiftena i vår tid.

Enligt honom är nämligen FPGA:er betydligt bättre för inbyggda system, i synnerhet då det finns realtidskrav. Dessutom är de numera så billiga att det sällan finns anledning att använda en styrkrets eller en processor.

- Och FPGA:er är parallella, vilket gör att man med rätt tänkande kan öka prestanda oerhört mycket jämfört med seriella CPU- eller DSP-baserade system, sa han.

- Som konstruktör gäller det att fokusera på tillämpningen. Det viktiga är ju inte vilken krets som väljs, utan vad tillämpningen skall göra. Behövs en CPU-funktion kan den lämpligen läggas in som IP-block på en FPGA eller en asic.

Vid det här laget undrade en person i publiken vad Lennart Lindh verkligen menade. Stod han där och förutspådde döden för vanliga CPU:er och DSP:er?

- Ja, svarade Lennart Lindh lakoniskt.

Oavsett om han får rätt eller inte på just den punkten så kommer antalet inbyggda system att öka långt bortom de nämnda 8 miljarderna. Ska man tro en annan talare, Egbert-Jan Sol, ansvarig för systemteknik på Ericsson Corporate Technology, så kommer det år 2020 att finnas kring 400 miljarder inbyggda enheter. Alltså sisådär 200 system per användare.

- Och majoriteten av dem kommer att kunna kommunicera över Internet, många av dem trådlöst, sa han.

Det är i detta perspektiv man ska se Ericssons satsning på 4G, alltså den fjärde generationens mobilkommunikation. Utmaningen är att ta vara på möjligheterna med allestädes närvarande sinsemellan kommunicerande datorer. Det vill säga morgondagens inbyggda system.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)