- Visst går det att bygga motsvarande funktioner med diskreta komponenter. Men med vår enchipslösning sparar användarna både pengar och plats, säger Peter Feist på Quicklogic.
Datakanalerna, åtta till antalet, bygger på LVDS-teknik (low voltage differential signaling), och klarar 1 Gbit/s var på avstånd upp till 25 meter. Dessutom finns två kanaler för klocksignaler, om man väljer att distribuera dessa separat. Totalt kan kretsen hantera 8 Gbit/s, vilket gör att denna krets når prestanda som är klart i klass med diskreta CMOS-lösningar.
- Med till exempel galliumarsenid kan man få snabbare konstruktioner, men då ligger både pris och effektutveckling på andra nivåer.
Varje kanal är testbar med såväl Jtag som inbyggt självtest, så kallat Bist. Det går också att komprimera data upp till 20 gånger, med eller utan klocksignalen inkluderad.
Kommer i december
Varje kanal har funktioner för multiplexering och demultiplexering, eller serialisering och parallellisering om man så vill. In- och utgångarna ligger intill ett minnesblock, som i standardutförandet är konfigurerat som fifo, och därmed avsett för buffertfunktioner.
När data sedan ska behandlas finns på kretsen såväl programmerbara grindar som ett antal MACar (multiply and accumulate). De sistnämnda kan utföra tillräckligt mycket digital signalbehandling för att kretsen exempelvis ska kunna hantera IP-telefoni (voice over IP) och hantering av rörliga bilder.
De programmerbara grindarna kan exempelvis användas för olika typer av kodning och avkodning, ATM, SDH, samt buss- eller minneshantering. Quicklogic har en stor mängd IP-block för dessa och andra ändamål på repertoaren.
Först ut - i december - är kretsen QL82SD med 536 000 grindar, 18 MACar och 36 minnesbanker. Därefter följer såväl en större som en mindre variant under första kvartalet nästa år.
Kretsarna i QuickSD-serien ingår i företagets satsning på så kallade ESD, Embedded Standard Products. Tanken är, något hårdraget, att försöka göra så användbara programmerbara kretsar som möjligt i stället för att enbart satsa på storlek.
Adam Edström