JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Renässans för opto på Ericsson

Det har varit tyst kring Ericsson Microelectronics verksamhet på optoområden de senaste åren. Men detta betyder inte att aktiviteter inte pågått, tvärtom hävdar Olle Westblom, som är biträdande chef för optoverksamheten, att området är på väg att få en ny renässans.
Intresset för opto är större idag än det varit tidigare, säger han.

Det beror inte enbart på alla nystartade svenska företag som fått feta rubriker utan också på att optotekniken är på väg ner i pris. Och därmed blir den intressant allt längre ut i nätet.

- Man kan se en utveckling liknande den som skedde på halvledarsidan men jag tror att det kommer att gå fortare på optosidan, säger Olle Westblom.

På Ericsson Microelectronics håller man som bäst på att återhämta sig efter tappet av personal till alla nystartade företag.

- Självklart har vi känt av den ökande efterfrågan på optokompetens, men den ökande konkurrensen är positiv på lång sikt.

Företaget har länge sålt optokomponenter till transportnäten men på senare tid också till så kallade stadsnät där flexibiliteten är högre samtidigt som överföringsavstånden är kortare. I bägge fallen krävs hög tillförlitlighet av komponenterna som också tillverkas i relativt korta serier och med ett högt pris.

Kommer med nya produkter

- Vi håller också på att utveckla produkter för accessnätet, säger Olle Westblom.

Han vill dock inte säga när en lansering kan ske.

Idag dominerar multimodlösningar för lokala nät, men nackdelen är att räckvidden inte är mer än cirka 300 meter och att multimodfiber är dyra och har begränsad bandbredd.

Broprojektet syftade visserligen till att få fram billig teknik för att kunna dra singelmodfiber ända fram till hemmet.

- När det gäller resultaten från Broprojektet finns det vissa bitar som kan vara intressanta att införa i befintliga produkter inom två år. Andra delar ligger längre fram i tiden.

Att det tar tid beror inte bara på att det finns saker kvar att undersöka. Det beror också på att det med dagens världsstandard för optokomponenter tar lång tid att kvalificera en helt ny produkt.

Exakt vilka resultat från Bro som kan komma i fråga för kommersiella komponenter vill han inte avslöja utan säger:

- Det gäller byggsätt som ligger nära de aktiva komponenterna.

även om han inte själv deltagit i Broprojekten så ser han den typen av samarbetsprojekt som viktiga.

- Vi kan inte göra allt själva och de personliga relationer som skapas i samarbetsprojekten är viktiga. Därför tycker jag det vore synd om de inte kan fortsätta.

Hur det blir är oklart. Strategiska forskningsstiftelsen minskar anslagen och satsar bara på akademisk forskning och hur Nutek, som delats i två enheter vid årsskiftet, kommer att agera är fortfarande oklart.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)