JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svårt lösa språkfrågan

Vilket språk är bäst när abstraktionsnivån höjs? Och hur högt bör denna nivå läggas? Frågorna splittar verktygsbranschen.
System C eller Superlog? Cynlib? Kanske någon annan C-dialekt, som Spec C eller Handel-C. Eller kanske standardiserad Ansi C eller C++. Buden är många om vilket konstruktionsspråk som är bäst lämpat för att höja abstraktionsnivån på konstruktörernas arbete. Förvirringen minskar inte av att många verktyg för formell verifiering också kräver egna språk, se artikeln intill.

Att döma av Date-mässan ligger onekligen System C bra till. Detta språk initierades av syntesjätten Synopsys, i syfte att förena program- och hårdvarukonstruktion. Numera finns ett industrikonsortium - OSCI, Open System C Initiative - som stöder detta språk.

Där ingår såväl verktygsleverantörer som deras kunder, bland annat Ericsson. Dock saknas några tongivande tillverkare, bland dem Mentor Graphics som hävdar att Synopsys alltjämt har ett alltför starkt grepp om språket för att en allians ska vara meningsfull. Och utan Mentors stöd kan språket svårligen bli en riktig industristandard.

Nybildad användargrupp

Superlog, den andra huvudkandidaten, är en utvidgning av konstruktionsspråket Verilog. Superlog skapades av företaget Co-Design Automation, och har också fått stöd av såväl verktygstillverkare som kunder. I Sverige hör Ericsson Microwave och DSP-företaget Freehand till användarna. Nyligen bildades en användargrupp kallad Superuser Forum.

Såväl System C som Superlog spelade framträdande roller i debatterna på Date. De andra språken märktes mindre, möjligen med undantag av Handel C vars skapare och hittills enda tillskyndare Celoxica hade en välfylld monter.

Vilket språk som kommer att dominera framöver är svårt att sia om. Men man kan notera att verktygsindustrin verkar ha lärt sig av den förra språkstriden, mellan VHDL och Verilog. Det finns en ny standarorganisation, Accellera, bildad genom sammanslagningen av VHDL- och Verilogorganisationerna Open Verilog International och VHDL International. Inom Accellera bejakas de flesta C-varianterna. Organisationen jobbar också på att ta fram något man kallar för "semantiskt bakplan" som ska få alla språk att åtminstone hjälpligt kommunicera med varandra. Bakplanet ska även hantera språk på ännu högre abstraktionsnivå, som SDL och UML.

Ytligt sett är ändå skillnaderna tämligen små. System C bygger på Ansi C och kan hantera modeller skrivna i C eller C++. Och Verilog, grunden till Superlog, bygger i sin tur på C. Verktyg för det ena språket kan dock inte användas för det andra. Några företag, exempelvis Frontier Design och C Level, har dock verktyg som hanterar System C och Ansi C.

Accellera vill ta fram ett semantiskt bakplan som låter alla olika språk kommunicera.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)