Nu, drygt fem år senare, har upplösningen kommit. Resultatet är uppseendeväckande - fem av de sju anklade får fängelse mellan ett och två år och ska betala mellan en och 27 miljoner kronor i böter. Avantchefen Gerald Hsu, som hela tiden hävdat att alla anklagelser varit grundlösa och att stämningen enbart varit ett sätt för Cadence att sätta krokben för sin konkurrent, slipper fängelse men får också böta 27 miljoner kronor. Dessutom ska bolaget Avant betala 270 miljoner kronor i böter. En av de sju åtalade frias helt.
Rent formellt har ingen av de anklagade förklarat sig skyldig till något brott. De har i stället hävdat så kallat "no contest", vilket i en amerikansk rättegång betyder att man inte erkänner sig skyldig men accepterar straffet.
På en presskonferens förklarade företaget att man i och med detta vill sätta punkt för affären en gång för alla, och hoppas att man därmed agerar på det sätt som bäst gynnar företaget, aktieägarna, de anställda och kunderna.
Den förhoppningen kan dock vara förgäves. De två aktuella verktygen säljs visserligen inte längre, men Cadence advokater har vädrat morgonluft. De menar att utfallet i rättsprocessen bereder vägen för ett civilmål, där Cadence kan få skadestånd för uteblivna inkomster. Enligt tidningsuppgifter förbereder man en mångmiljardstämning i en ny process, som i så fall troligen skulle ta minst något år. Enligt Avant skulle skadeståndet maximalt hamna kring 1,5 miljarder, vilket företaget hävdar att man har på banken. Man kan notera att företagets aktie steg något efter detta besked.
Avant har vuxit kraftigt under de senaste åren - man omsatte drygt 3 miljarder kronor i fjol och har drygt 1500 anställda. I Sverige har man i dagsläget fem anställda och siktar på att vara dubbelt så många innan året är slut.
Adam Edström