JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Negativ brytning spränger optiska gränser

Forskare hoppas på revolution för litografisk teknik

Ett material med negativt brytningsindex har skapats av forskare vid University of California i San Diego. Negativ diffraktion öppnar enligt teoretiska fysiker för skapandet av linser med perfekt upplösning.

Idéer kring negativ diffraktion har fascinerat teoretiska fysiker under flera årtionden. San Diego-forskarna är dock de första att demonstrera att fenomenet faktiskt är möjligt i praktiken.

Genom att skapa en struktur sammansatt av tunna glasfiberskikt med inbyggda kopparledare har gruppen framställt ett material som uppvisar ett negativt brytningsindex. Det innebär att infallande elektromagnetisk strålning bryts i en helt oväntad och motsatt riktning i kompositmaterialet jämfört med alla andra hittills kända material.

- Det är första gången någon har visat att det kan fungera så som vi har förutspått i teorin. Det är verkligen fantastiskt spännande och vederlägger alla skeptiker, säger professor John Pendry på Imperial College i London, som är en av världens främsta experter på området.

John Pendry presenterade förra hösten en radikal linsteori som går ut på att ett material med negativt brytningsindex skulle kunna utnyttjas för att skapa en helt ny typ av linser som inte dras med de upplösningsbegränsningar som dagens linser har. En sådan perfekt lins, som kan vara helt plan, skulle fokusera samtliga ljuskomponenter till en exakt spegelbild av källan. Linser av detta slag skulle bland annat kunna revolutionera litografisk teknik.

- Dit har vi visserligen inte nått rent experimentellt ännu, men San Diego-gruppens arbete är ett viktigt steg på vägen, säger John Pendry.

Enbart mikrovågor

Hittills har forskarna endast kunnat påvisa negativ brytning av mikrovågor. San Diego-forskarnas kompositmaterial har ett brytningsindex på -2,7 för mikrovågor vid 10,5 GHz.

Men forskare på annat håll, bland annat hos brittiska Marconi, håller på att konstruera kompositmaterial som tros ha negativt brytningsindex för radiovågor. Sådana skulle kunna finna tillämpningar inom såväl antennteknik som MRI-instrumentering.

John Pendry tror även att en mycket tunn film av silver skulle kunna fås att negativt bryta strålning i det optiska området. Men det är ännu bara en teori.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)