JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Han rensar bland Ericssons utvecklingsbolag

Ericsson ska bli ett sammanhållet bolag med bättre central styrning. Det ska Ingemar Blomqvist se till samtidigt som han fått i uppgift av företagsledningen att spara in 20 miljarder kronor per år åt bolaget. Detta utöver de 15 miljarder som Ericsson ska spara in på sin mobiltelefonverksamhet.
Ingemar Blomqvist tror inte att krismedvetandet nått ned i Ericssons organisation ännu. Den höga tillväxten har gjort att företagets konstruktörer hela tiden arbetat mot tuffa tidsscheman.

- Det har varit väldigt tufft i många år, men nu kan det bli ännu tuffare.

Det enda som går att göra för att lindra arbetsbördan är just att lägga ned vissa projekt.

Ingemar Blomqvist var tidigare chef för Ericssons enhet för den japanska mobiltelefonstandarden PDC (Personal Digital Cellular). Han genomförde stora besparingar inom den delen av Ericsson för några år sedan när den japanska mobiltelefonmarknaden gick ned kraftigt. Nu är det meningen att han ska göra om samma trick med hela koncernen.

- Vi lyckades väl med Japanorganisationen och kunde hålla en mer slimmad organisation även när marknaden tog fart och gick upp igen.

Han tror att den stora rekrytering som krävts på grund av den kraftiga tillväxten under de senaste åren ligger bakom mycket av de ekonomiska problem företaget idag har med sin organisation.

- Vi har vuxit så snabbt att det inte funnits möjlighet att se över organisationen, säger han.

Det har varit tydligt inte minst inom forskning och utveckling där Ericsson idag enligt Blomqvist har verksamhet på ungefär 60 platser runt om i världen.

- Det har inte alltid gått att få tag i resurser där vi behövt dem.

Då har utvecklingen hamnat där ingenjörerna funnits. Och först nu när de ekonomiska problemen hopar sig finns chansen att rätta till den utspridda organisationen. Ingemar Blomqvist jämför Ericsson under uppgången med ett 15 spel där även ruta 16 varit upptagen.

- Vi har haft en så kraftig tillväxt att det inte funnits utrymme att flytta runt verksamheten.

Utvecklingsenheter har sedan fått fungera ganska självständigt, vilket kanske har varit bra för kreativiteten men inte alltid för ekonomin.

- Allt som utvecklats har kanske inte behövts. Jag håller inte för uteslutet att det görs vissa saker på eget initiativ som inte är av vikt. Där finns en möjlighet att skära ned utan att det drabbar kärnverksamheten.

På frågan om hur företaget väljer ut vilka projektgrupper och utvecklingsavdelningar som får vara kvar finns inget enkelt svar.

- Men det är alltid en fördel om man hållit sina tidsramar, kvalitetsramar och budgetar, säger Ingemar Blomqvist.

Bristen på central styrning har också gjort att olika delar av företaget har konkurrerat med varandra om samma kunder med liknande tekniker.

Fokusera mera

Meningen är också att de olika utvecklingsbolagen ska fokusera mer på färre projekt och inte som idag vara inblandade i många olika delar av olika projekt.

- I stället för att kanske jobba med nio olika uppdrag på ett bolag och med lite ansvar per uppdrag får de kanske jobba med fyra, fem uppdrag men med större ansvar för varje enskilt uppdrag.

För att verksamheten ska fungera effektivare vill företaget se till att samla så mycket som möjligt av forsknings- och utvecklingsarbetet på så få platser som möjligt.

Sammanlagt ska fem miljarder sparas in på området forskning och utveckling men Ingemar Blomqvist är mycket noga med att påpeka att det inte är först och främst på själva utvecklingsarbetet det ska skäras ned utan på administrationen. Han tror inte att kraftiga nedskärningar på dessa områden kommer att påverka verksamheten så mycket.

- Det finns mycket att spara på. Till exempel har varje större avdelning med självaktning haft egen personal för marknadssupport, egen personalenhet, egen ekonomienhet, egen IT-personal, egen webbsida och webbadministration. Det kanske har sett rationellt ut från deras nivå men det är det inte på koncernnivå.

I fortsättningen ska Ericsson fungera mer som ett sammanhållet bolag.

- Och förhoppningsvis kan vi hålla det även när konjunkturen vänder upp igen.

Men även teknisk personal drabbas av nedskärningarna, däribland många som idag är konsulter åt företaget.

- Just nu håller vi på att se över och "mappa" de anställdas kompetenser mot de uppgifter som konsulter har idag.

Meningen är att när ett projekt läggs ned eller skjuts på framtiden ska den interna kompetensen i det projektet flyttas och ersätta konsulter i andra projekt. Redan har ett antal projekt på systemsidan lagts ned och cirka 500 ingenjörer ska omplaceras där. Vilka ytterligare projekt som kommer att drabbas vill inte Ingemar Blomqvist berätta om innan Ericssons kunder och personal har informerats.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)