Redan på idéstadiet måste man därför ha de praktiska aspekterna i bakhuvudet. Produkten måste gå att tillverka.
Stefan Morén anser att den telekom- och IT-orienterade elektronikbranschen fortfarande är i sin linda. Standardiserade tillverkningsprocesser och utrustningar saknas idag och utbytet vid tillverkningen är låg. För att hitta nya lösningar gäller det att tänka i nya banor och låta sig inspireras av andra branscher.
- Genom att titta på exempelvis förpackningsindustrin kan vi lära oss mycket. Det är ett område som är väletablerat och har kommit långt när det gäller att hitta nya produktionslösningar, säger han.
Viss utrustning finns
Trots den omnämnda bristen på standardlösningar för minimontering finns dock utrustning att köpa ute på marknaden som närmar sig de små dimensionerna. Jubo Mechatronics säljer exempelvis monteringsmoduler för precisionsmontering baserade på standardrobotar från Seiko Epson.
Systemet klarar monteringstoleranser på 5-10 µm. De minsta komponenter systemet kan hantera är 2-3 tiondels millimeter i storlek.
Jan Embertsén bekräftar att intresset för högprecisionsutrustning är stort.
- Speciellt inom kombinationen opto och elektronik är precisionsutrustning mycket efterfrågad, säger han.
För att kunna hantera de små och ofta känsliga komponenterna använder maskinerna flexibla gripdon och en undanfjädrande vakuumpipett som suger fast föremålen.
- Eftersom statisk elektricitet är ett problem för små komponenter måste man se till att skapa en ESD-säker miljö, säger Jan Embertsén.
De allt mindre komponenterna som kommer ut på marknaden kräver att produktionsutrustningen anpassas och håller jämna steg i utvecklingen.
Lisa Ringström