JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Produktionen är nyckeln till framgång

Optillion satsar på billigt Ethernet

Under Patrik Evaldssons ledning ska Optillion slå sig in på marknaden för optiska stadsnät. Förhoppningen är att under året presentera två sändtagare för 10 Gigabit Ethernet. Tillverkningen ska ske i egen regi.
Patrik Evaldsson är nöjd med utvecklingen för sitt företag Optillion. Under hösten startar produktion i den egna fabriken utanför Stockholm.

Under det år Evaldsson varit vd på Optillion har antalet anställda ökat från en handfull till nästan 80 stycken.

Och vid årsskiftet ska företagets nyligen påbörjade fabrik söder om Stockholm stå klar att leverera billiga sändtagarmoduler. Det är ett tufft schema men nödvändigt om företaget ska kunna slå sig in på marknaden.

- ännu så länge går det mesta enligt planerna, säger Patrik Evaldsson.

Men han tillägger att även han hade lite fjärilar i magen i december när marknaden dök och företaget väntade på de investeringar som behövdes för att kunna ta produkten vidare till produktion och etablera ett försäljningskontor i USA.

- Vi hade förmånen att ha ett stort intresse från investerare, berättar Evaldsson.

Sammanlagt fick Optillion in en halv miljard kronor från intressenter som amerikanska Cisco och svenska Investor. De pengarna räcker förhoppningsvis till för att få sändtagarna i produktion. Men om drygt ett år kan det vara dags för nya fjärilar i magen när mer pengar ska dras in för att hålla verksamheten igång tills produkten ger vinst.

Fabrik vid kungens kurva

Redan är fabriksbygget några månader försenat efter problem med att få bygglov på grund av de explosiva och miljöfarliga gaser som används vid framställningen av företagets lasrar.

Men sedan någon månad tillbaka är företaget igång med att installera sin utrustning i en gammal filmstudio vid Kungens kurva utanför Stockholm.

- Att ha en egen produktion var ett beslut som togs på ett tidigt stadium. Tillverkningen av optiska komponenter är fortfarande inte så enkel att lägga ut på andra och har mer av laboratorieverksamhet över sig, säger Evaldsson.

Genom att konstruera sin sändtagare så att den går att producera till ett lågt pris ska Optillion ha en chans att klara sig på en marknad där konkurrensen kommer från flera amerikanska och japanska företag. Målet är att ta fram produkter som kostar mellan 10 000 och 20 000 kronor.

- Den prisnivån är nödvändig för att vi ska kunna konkurrera.

Företaget vilar på kompetenser just inom områdena optik, elektronik och producerbarhet genom grundarna Lars Thylén, professor i fotonik på KTH, Christer Svensson, elektronikprofessor i Linköping, och entreprenören Jan Nilsson.

Asic anpassad för optiken

Sedan 1999 när företaget grundades har grundarnas idéer omsatts i både en egenutvecklad asic och egenutvecklad optik. Elektroniken kompletterar optiken och integreras i en modul som kan fästas direkt på ett kort i en dataväxel. Den egenutvecklade asicen är anpassad till optiken och klarar att korrigera för problem med störningar och annat som kan uppstå i den fiberoptiska kabeln.

De två sändtagare som företaget lovat presentera under hösten är båda avsedda för 10 Gbit Ethernet men ska användas för överföring på olika avstånd. I september ska en 1 300 nm laser som klarar att sända 10 kilometer presenteras och mot slutet av året lovar företaget en sändtagare som klarar 40 km med en 1 550 nm laser. Vilka lasrar företaget ska välja att använda i de två produkterna är ännu inte avgjort.

- Vi tittar på flera stycken. Det kan bli en egentillverkad eller en inköpt.

Eftersom den nya fabriken ännu inte står färdig kommer de första modulerna att produceras på Acreos laboratorium i Kista där företaget redan har verksamhet.

Nästa steg för Patrik Evaldsson och Optillion är att skaffa kunder och partners. Redan pågår diskussioner och företaget har offentliggjort ett så kallat "multisource agrement" med att antal andra företag i samma bransch (se sidan 6). Avtalet ska se till att möjliga kunder vågar satsa på företagets sändtagare genom att flera företag kommer överens om att tillverka sändtagare som kan användas på samma sätt i konstruktionen av optiska nät.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)