- Vi kommer att gå ut med ett riktat erbjudande till några områden i Malmö med omnejd, säger Per Wigren som arbetar med projektet på Sydkraft bredband.
Utrustningen levereras av schweiziska Ascom som tidigare också levererat utrustning till tyska energileverantören RWE som i våras lanserade den första kommersiella bredbandstjänsten med PLC-teknik (Power line communications).
Sydkraft räknar med ungefär 3000 abonnenter innan årets slut och kommer att ta cirka 300 kronor i månaden för sin tjänst. Alltså i nivå med vad Telia tar för sin ADSL-tjänst. överföringshastigheten i Sydkrafts nät ska enligt Per Wigren hamna på i medeltal 2,3 till 2,5 Mbit/s i båda riktningar.
- Men den kan variera mellan en dryg Mbit upp till 4,5 Mbit beroende på förhållandet i näten.
Elnätskommunikationen sker mellan ett modem i användarens vägguttag och utrustning i närmaste transformatorstation. Från transformatorstationen och vidare sker kommunikationen med konventionell teknik. överföringskapaciteten i elnätet delas mellan alla användare som är anslutna till samma transformatorstation, vanligen några hundra. Per Wigren tror dock att varje kund kommer att bli nöjd med överföringshastigheten.
- Alla gör inte allt samtidigt. Tidigare erfarenheter visar att när vi lät 20 kunder dela på en Mbit så upplevde de att de hade tillgång till ungefär en halv Mbit var.
Den utrustning som Sydkraft nu köper ska också lösa de problem som tidigare funnits med att få systemet att fungera tillsammans med befintliga elmätare.
- Det kan vara problem med mätare på vissa ställen men det går att lösa med specialinsatser, säger Wigren.
Satsar på annans teknik
I januari investerade Sydkraft i det svenska företaget Ilevo som tillverkar utrustning för elnätskommunikation. Att företaget ändå valt utrustning från Ascom beror på att Ilevo ännu inte har kommersiell utrustning framme.
Enligt Ilevos vd Göran Frödin ligger företaget idag ungefär ett år efter den ursprungliga planen som presenterades i slutet av förra året. Den innebar att Ilevo nu skulle ha haft utrustning för hastigheter på 10 Mbit/s i serieproduktion och prototyper på utrustning för 1 Gigabit/s. Nu satsar företaget i stället på att ha 2 Mbit/s utrustning framme till försäljning om ett år.
- Vi följer marknaden för 10 Mbit men ser att idag är 2 Mbit tillräckligt, säger Göran Frödin.
Förseningarna beror enligt honom i stort på att företaget väntar på rätt kretsar för modulationen i modemet.
Satsningen på Ascom hindrar dock inte att Sydkraft köper utrustning från andra i framtiden.
- Det är frågan om en cellulär utbyggnad där utrustningen i en station inte påverkas av den i andra, säger Per Wigren.
Jonas Ryberg