Företaget säger sig ha demonstrerat en extrem-UV-ljuskälla baserad på företagets patenterade laserteknik och specialutvecklade våglängdsomvandlingssystem, en kombination som företaget menar ska kunna bli tillräckligt effektiv för att kunna utnyttjas för framtida kretstillverkning.
- Riktigt hur det hela fungerar har de inte avslöjat. Därför är det svårt att på det här stadiet avgöra om deras teknik konkurrerar med vår eller om vi istället skulle kunna samarbeta, säger Bert Junno på svenska Innolite, som också har en ljuskälla för extrem-UV-utrustning.
Bert Junno har dock stor respekt för Jmars röntgenteknik som närmast kommer att utnyttjas i ett steppersystem för tillverkning av galliumarsenidkretsar i en anläggning som ska stå klar 2002. Jmar köpte i början av augusti i år röntgenutrustningsföretaget Semiconductor Advanced Lithography.
Parallellt med det arbetet är Jmar enligt egen utsago i full gång med att konstruera en fullskalig extrem-UV-ljuskälla som ska generera de 100-150 W som krävs för att den ska kunna utnyttjas i litografiska tillverkningssystem. I slutet av 2002 hoppas företaget ha en 100 W prototyp klar.
Gittan Cedervall