- Med Star slipper man kostnaderna för extern test- och reparationsutrustning för minnen. Dessutom kan utvecklingstiden förkortas med åtta till sexton veckor, då man slipper utveckla komplexa testrutiner och datahantering, säger Adam Kablanian, vd för Virage Logic.
Som ett exempel uppskattar Virage Logic att processutfallet vid tillverkningen av en modemkrets av xDSL-modell kan öka från 64 till 82 procent om Star-minnen byggs in i kislet.
Lösningen består av SRAM-celler, en processor samt en säkringsenhet. Processorn testar och reparerar de defekta minnescellerna.
- Med en inbyggd testfunktion är det möjligt att testa kretsen vid normal drifthastighet, vilket innebär att testen blir mer tillförlitliga, säger Adam Kablanian.
Processorn avgör hur mycket redundans som behövs och hur den ska fördelas över de olika minnesraderna. Säkringsenheten fungerar som processorns minne och lagrar information om hur och var olika fel uppstått i kretsen. Storleksmässigt består processorn av 5 000 till 7 000 grindar, beroende på hur minnet är konfigurerat. Star kan både göra reparationer på kiselskivan under tillverkningen samt senare när kretsen är i bruk.
Minnessystemet testar däremot inte logiken i kretsen. Den måste fortfarande kontrolleras med hjälp av en yttre testutrustning, vilket kan ske via ett JTAG 1149.1-gränssnitt. Förutom JTAG 1149.1 är minnessystemet uppbyggt med gränssnittet P1500 för att kunna kommunicera med andra IP-block i kretsen.
Star är främst anpassat för system-på-kisel-konstruktioner där man vill bygga in upp till 4 Mbit SRAM och siktar in sig på högprestandatillämpningar inom nätverks- och kommunikationsprodukter.
- I dagsläget säljer vi bara minnessystem av det här slaget för SRAM, då det är mest sådana minnen som byggs in i dag. Men om behovet finns utesluter vi inte möjligheten att utveckla något liknande för DRAM, säger Adam Kablanian.
Kostnaden för Star består av både en licensavgift och royalty per tillverkad krets.
Lisa Ringström