även om alla fem företag kommer med signalprocessorer, varav fyra är licensierbara, finns det stora skillnader i deras arkitekturer. Siroyan och Equator har båda satsat på vliw, medan 3DSP och LSI fortsätter med sina superskalära lösningar.
Kaxigast av dem alla är Siroyan, som efter två års startsträcka siktar på att dominera marknaden för syntetiserbara signalprocessorer inom fem år.
Företagets arkitektur, som går under beteckningen OneDSP, kombinerar en skalbar signalprocessor med en generell riscprocessor i samma kärna. Upp till 32 signalprocessormoduler, med 32- eller 64-bitars data, kan kopplas till en huvudmodul som innehäller en risc- och en DSP-modul.
- Det gör att konstruktören alltid kan få rätt prestanda, rätt kostnad och rätt effektförbrukning, säger Nigel Topham på Siroyan.
Förutom antal signalbehandlingsmoduler går det att skala både cache- och dataminne.
Råprestanda förväntas gå från 400 miljoner till 25 600 miljoner Mac-instruktioner. Till det kan läggas risckärnan som ska prestera 1,2 Dhrystone Mips per MHz.
- Det gör att vi blir klart bättre än dagens bästa DSP.
Den första realiseringen, kallad SRU322, är för 32-bitars heltal och innehåller en huvudmodul och en signalprocessormodul. Under nästa år ska man ta fram en variant med åtta signalprocessormoduler.
SRU322 är tillverkad hos UMC i 0,15 µm och klockas i 200 MHz. Huvudmodulen upptar 138 000 grindar, medan signalprocessormodulen upptar 54 000 grindar.
- Vi har tagit fram SRU322 för att bevisa att konceptet fungerar, säger Nigel Topham.
LSI Logics nytillskott ZSP600 är istället företagets andra generation 16-bitars signalprocessor.
- Den blir upp till fyra och en halv gång snabbare än föregångaren ZSP400, säger Shannon Wichman från LSI.
Tillverkningen ska ske i en 0,13 µm-process och råprestanda ligger på 1 200 miljoner Mac-instruktioner eller 1,8 miljarder instruktioner per sekund. LSI kommer att använda ZSP600 i sina tillämpningsspecifika kretsar, men företaget licensierar även kärnan.
Konkurrenten 3DSP har en liknande bakgrund som LSI men företaget satsar på tillämpningar som 802.11a/b och xDSL. Tanken är att processorn Uniphy ska sitta direkt efter mottagaren, vare sig det är en radio eller en SLIC, och hantera hela basbandsprocessningen.
I en 0,13 µm-process, matad med 1,8 V och klockad i 400 MHz, är råprestanda hos Uniphy 16 gigaoperationer per sekund. En 256-punkters komplex FFT-transform tar 659 klockcykler.
Vill ersätta asicar
Den fabrikslösa halvledartillverkaren Equator utlovar å sin sida en processor som är snabbare, kallare, flexiblare och billigare än föregångaren. Resultatet är Map-Bsp-15, företagets fjärde generation av bildbehandlingsprocessorer.
- Vi konkurrerar inte i första hand med andra signalprocessorer utan med kundernas asicar, säger Joe Setel O´Donnel på Equator.
- Fördelen med Map-Bsp-15 är att man kan göra bildbehandlingen direkt i programvaran.
Kretsen är avsedd för digitala set-top-boxar, videokonferenssystem och övervakningskameror med hög bildkvalitet, men företaget siktar också på mobila apparater och terminaler. Bland annat ska man besöka nordiska företag, inklusive Ericsson, inom närmaste tiden.
även Silicon Spice, som numera ingår i Broadcom, har efter nära ett års produktion avslöjat en del detaljer kring Calisto. Processorn används för IP-telefoni och sitter mellan telefondelen och datanätet.
- Den första realiseringen innehåller en styrkrets och 16 stycken vektorprocessorer, säger John Nickolls.
Tanken med vektorer är att minska effektförbrukningen och förbättra realtidsegenskaperna eftersom man inte behöver gå till minnet varje gång det behövs en operand.
Per Henricsson