- De här donen är ett lika stort steg i utvecklingen som övergången från Din-don till metriska don, säger Dan Toft, applikationsingenjör på Ernis nordiska kontor.
När samarbetet började var ambitionen att donen skulle klara differentiell signalering i höga hastigheter, med låg brusnivå. De skulle vara mekaniskt stabila och dessutom hålla lågt pris.
Allt detta säger sig nu båda parter ha uppnått. Trots det gemensamma utvecklingsarbetet finns vissa skillnader i produkterna, och numera tävlar de båda upphovsföretagen om kundernas gunst.
I Ernis version heter donen heter Ermet ZD, och finns för såväl presspassning (pressfit) som ytmontering, den sistnämnda dock med skärmkontakten i form av ett ben för så kallad pin-in-paste. Donen är förstås modulära, och modulerna finns i en rad olika storlekar, från 2 radpar med 10 signaler per rad till 4 radpar med 20 signaler per rad. Allt för att uppfylla standarder som exempelvis Compact PCI och Eurocard.
Handonen, för bakplan, har L-formade skärmben som omsluter signalbenen. De L-formade benen bidrar till såväl den mekaniska stabiliteten som den låga överhörningen, angiven till 5 procent. Hondonen, för dotterkorten, är uppbyggda av rader av skivor, där varje skiva kan ha 2, 3 eller 4 par signalledare. Då detta don är vinklat får ledarparen något olika längd, vilket gör att signalerna kräver olika lång tid på sig genom donet. Denna skillnad (skew) är väl dokumenterad, och företaget har också gjort uttömmande simuleringar och analyser som är till hjälp för konstruktören. Spicemodeller för simulering av donen finns också framme.
Delningen mellan skivorna är 2,5 mm, vilket enligt Tyco ger så liten överhörning som möjligt inom ramen för byggsättet och den aktuella standarden.
En variant kallad ZD Plus, där de L-formade skärmbenen är ersatta av C-formade, kommer dock att få ner överhörningen ända till 2 procent. Dessa don som klarar 10 Gbit/s kommer att finnas framme före årsskiftet.
Adam Edström