Företagets har också rekryterat en av Sveriges få internationella halvledarkändisar - marknadschefen Roland Andersson som tidigare hade motsvarande jobb på National Semiconductor. Från National kommer också den nye chefen, Pat Brockett.
- Det är mycket som är nytt. På sätt och vis är vi som ett helt nystartat företag, fast vi har 2000 anställda över hela världen, säger Roland Andersson.
- Vi är världsledande på flera områden, och vi tror oss kunna bli lönsammare än genomsnittet. Det budskapet vill vi förstås föra ut, säger han
Det är dock inga breda nischer där han kan hävda världsledarskapet. Men två av spjutspetsarna har sina rötter i gamla Asea Hafo -lasrar för optokommunikation på korta avstånd (VCSEL, vertical cavity surface emitting laser) som klarar 30 Gbit/s upp till 100 meter, samt halvledare för pacemakers och hörapparater.
- De halvledarprocesserna hör till världens bästa för låg spänning, under 1 V. Vi tittar på hur de kan användas inom andra områden, framför allt för mobiltelefoni, säger Andersson.
Från ur-Mitel kommer styrka och kompetens inom vissa växelkretsar, bland annat är man världsledande på kretsar som omvandlar TDM till IP-signalering. Ett annat förvärv, brittiska GEC Plessey, bidrar med rf-kunnande och världledande inom radiomottagare för digital-tv.
Enligt Andersson är det ett mål som dominerar hela bolaget just nu - att öka antalet produkter. Med hjälp av en genomtänkt plan för återanvändning av IP-block (intellectual property), samt en del investeringar, ska den genomsnittliga utvecklingstiden halveras vilket ska resultera i en dubblad takt av produktintroduktioner. Bland de mer spektakulära produkterna finns en komplett digital-tv-mottagare på en krets som tas fram i samarbete med IBM. Kretsen får runt 17 miljoner transistorer och ska vara färdig inom ett år. Man har också planer på radiochipset för 3G-telefoner och VDSL-kretsar.
Andersson påpekar att företaget är finansiellt starkt och nästan skuldfritt.
- Vi kommer också att bli nästan fabrikslösa. De flesta CMOS-fabriker ska säljas, vi ska bara behålla sådan tillverkning som inte kan handlas upp på annat håll. Dit hör till exempel optotillverkningen i Järfälla, säger han.
Adam Edström