Flextronics har under det senaste året etablerat en optokunnig stab i Sverige. Syftet är att locka till sig de framväxande optoföretagen här när dessa ska förverkliga sina produkter i större volymer. Ett hundratal personer i Nacka Strand jobbar med utveckling av produktions- och testprocesser för tillverkning av mindre prototypserier. Dessutom har företaget resurser att ta fram prototyper och tillverka små pilotserier i sin fabrik i Västerås.
Men hittills har gensvaret dröjt.
- Konjunkturen gör att optoföretagen använder sig av de resurser som finns inom företaget så länge de kan, säger Peter Kim.
Han tror att det kommer att dröja minst ett halvår till innan Flextronics börjar ta fram optokomponenter åt sina kunder.
På optoföretaget Zarlink studerar man möjligheterna att lägga ut tillverkningen när man börjar komma upp i större volymer. Men marknadschef Roland Andersson tror att det dröjer åtminstone ett par år innan man nått så långt.
- än så länge klarar vi oss med vår egen verksamhet i Järfälla. Men möjligheten att med hjälp av en kontraktstillverkare sänka produktionskostnaderna är själklart något vi bevakar med stort intresse, säger han.
Optilion i sin tur anlitar visserligen kontraktstillverkare vid tillverkningen av sina sändtagare, men bara för ihopsättningen av den färdiga produkten. Tillverkningen av optokomponenterna och deras kontakter väljer man att göra själv.
- Det kommer vi att göra under en lång tid framöver. Det är alltid svårt att lägga ut de mest komplicerade delarna till andra tillverkare, säger Patrik Evaldsson, vd på Optilion.
Lisa Ringström