Marina Filipsson sitter som spindeln i nätet och drar i trådarna mellan olika kontraktstillverkare. Genom att skapa kontakter mellan företagen gör hon det möjligt för dem att samordna sin produktion och hitta nya kunder. Mer formellt är hon ordförande för EMS Alliance, en sammanslutning av sex mindre och medelstora kontraktstillverkare från olika delar av världen som alla tror att man lockar till sig fler kunder om man kan samarbeta globalt.
Initiativet till EMS Alliance togs av kontraktstillverkaren Note. Under det senaste året har Note jobbat febrilt med att få EMS Alliance att fungera. Samarbetet formaliserades i november förra året och nu börjar slitet ge resultat. Precis i dagarna börjar tillverkningen av ytterligare en produkt inom EMS Alliance.
- Det handlar om en telekomprodukt som kommer att tillverkas både av oss och amerikanska Xetel. Kunden vill sänka produktionskostnaden genom att producera nära marknaden i både USA och Europa, säger Marina Filipsson.
Note har samarbetat med företag i alliansen tidigare, bland annat i USA, Brasilien och Kina. Den största skillnaden är att samarbetet nu har formaliserats genom ett eget regelverk och gemensam marknadsföring. Det som då var en ren uppdragstillverkning åt Note är nu en gemensam plattform där alla medlemsföretag kan tillverka åt varandra och byta erfarenheter och tekniskt kunnande.
Samarbete utvecklar
Hon är medveten om att skeptikerna säger att företagen inte kommer att komma överens sinsemellan och hellre kommer vilja ha uppdrag än att ge. Men enligt Marina ser kritikerna inte möjligheterna, bara hindren.
- Vi kommer att få det att fungera för vi vill samma sak, vi vill ha produktion och vill kunna tillverka globalt för att hävda oss i den internationella konkurrensen.
Grundtanken är att genom samarbete blir det möjligt att bredda sig utan att investera enorma summor i nya anläggningar, istället utnyttjar man sig av företag som redan finns etablerade lokalt i området. Men det har varit tufft att hitta rätt samarbetspartners och skapa en miljö där alla känner förtroende för varandra, det medger Marina Filipsson.
- Under de senaste arton månaderna har vi lagt ner enormt arbete på att hitta de lämpligaste företagen.
I jakten på företagen med den strategiskt bästa placeringen och lämplig teknik- och produktionskapacitet har Marina och hennes kollegor åkt runt och besökt otaliga företag världen över. De har gjort testserier och utvärderat företagens tekniska kompetens.
- För oss är det självklart jätteviktigt att vi vet att de andra företagen uppfyller de tekniska, miljömässiga och etiska krav som våra kunder ställer. Annars riskerar vi vårt rykte inom branschen.
En fördel med att samarbeta är att det också ska bli ett teknikutbyte mellan företagen.
- Amerikanska Xetel har till exempel gett oss värdefull kunskap inom produktion av optokomponenter, något som vi tidigare har saknat.
- Vi har i vår tur kommit ganska långt när det gäller miljöanpassad produktion och är dessutom duktiga på komponenthantering och inköp. Där kan vår erfarenhet förhoppningsvis vara till nytta för de andra.
Hittills är Marina Filipsson mer nöjd med branschens reaktion på EMS Alliance sedan lanseringen på Productronica-mässan i München förra året.
- Vi har fått ett förvånansvärt starkt gensvar främst internationellt. Det har skrivits mycket om EMS Alliance i press runt om i världen. Sedan dess har tolv företag från åtta länder hört av sig och velat vara med. Men hon tror att det dröjer ett tag innan fler företag bjuds in att delta, samarbetet ligger fortfarande i startfasen.
- Det kommande året ska vi arbeta ihop oss och se till att tillverkningen mellan olika företag inom nätverket fungerar ordentligt.
Längre fram tror hon att nätverket kommer att växa från sex företag till kanske nio eller som mest tolv.
- Fler partners än så blir för svårt att hantera. Dessutom blir det bara ett företag från varje land som får vara med. Vi vill undvika att det uppstår konkurrenssituationer inom alliansen, det skulle vara olyckligt.
Lisa Ringström