JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mycket vilja i Sandviken

1998 var året då Blåtand föddes, WCDMA blev standard för 3G-näten och koppar slog igenom som ledarmaterial i halvledarkretsarna.

Atmels planer på en halvledarfabrik för volymproduktion i Sandviken gjorde inte all glada. Sigrun Hjelmquist, som var vd på dåvarande Ericsson Components, hotade att koncentrera verksamheten till andra delar av världen om planerna blev verklighet. Hon var också orolig för att företaget skulle dräneras på personal och förordade istället en statlig satsning på en forskningsfabrik i Öresundsregionen.

Kumla var hjärtat för Ericssons tillverkning av GSM-telefoner. Företaget hade en marknadsandel på 20 procent och egna fabriker sågs som helt nödvändiga för att klara utvecklingen. Dessutom ansåg man att den senaste radiotekniken var för svår för att anförtros till kontraktstillverkare.

Den Malmöbaserade distributören VHP råkade i blåsväder sedan ett flertal kunder känt sig felaktigt behandlade. Mönstret var likartat, kunderna trodde sig ha gjort en förfrågan medan VHP ansåg att de gjort en beställning. Ord stod mot ord och åtminstone ett fall är ännu inte avgjort. Det ska upp i Kiruna tingsrätt för ett avgörande.

Som vanligt, frestas man tillägga, bjöd processtekniken på problem för verktygsleverantörerna. Många konstruktörer drog sig därför att ta steget till 0,25 μm. Flera halvledartillverkare övervägde därför att blåsa liv i sina interna verktygsavdelningar för att överbrygga gapet.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)