Branschens försök att med IM-föreningen i spetsen locka gymnasister och högskolestudenter till montrarna på mässans första dag gav klent resultat. Trots inbjudningar till tekniska utbildningar i hela mälardalen kunde föreningens ordförande Lena Norder bara räkna in cirka 30 anmälda elever.
- Men det är första gången vi gör på det här sättet i Stockholm. Jag vet att gensvaret varit bättre när vi gjort liknande saker på mässan i Göteborg.
IM-föreningen fungerar som branschorganisation för företag som arbetar med instrumentering, mätteknik och komponenter. Satsningen på Elektronik EP-mässan är ett försök från föreningen att trygga återväxten i branschen.
- Vi vill att studenterna ska få en känsla för vad branschen sysslar med. Det är mycket hype kring IT-branschen men den här sortens tekniska bransch är inte lika känd, säger Lena Norder.
Till det informationsmöte som föreningen ordnat för eleverna dök sex elever från avgångsklassen på datalinjen på Lindegymnasiet i Lindesberg upp. Efter en presentation av vilkoren i branschen från Elfas mässansvarige, Sören Persson, och Acte Components Pernilla Persson verkade åtminstone några av eleverna intresserade av en framtid som elektroniksäljare.
Anledningen till att eleverna från Lindesbergsskolan sökt sig till älvsjö är en kurs i ytmontering som de nu läser i skolan. Och Joakim Grönberg som läser sista året tyckte att det fanns en hel del matnyttigt att hämta i montrarna.
- De grejer som vi håller på med på skolan är ju rena stenåldern jämfört med vad som visas här.
Efter presentationen har han gott hopp om att hitta ett jobb i elektronikbranschen när skolan är slut, om han skulle vilja.
- Det är skönt att se att det inte verkar vara så svårt att hitta ett jobb om man inte skulle vilja läsa vidare, säger han.
Eleverna från mälardalen som uteblev under mässan kommer inte att bli helt utan information från IM-föreningen. Under året ska en cd med en branschpresentation skickas till alla elever i avgångsklass på tekniskt gymnasium.
Jonas Ryberg