JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsofts mobil-OS möter massivt motstånd

Windows i framtidens mobiler är ingen självklarhet - varken Sony Ericsson eller Nokia tänker anamma operativsystemet

Microsoft möter mäktigt motstånd när företaget försöker lansera Windows CE som operativsystem i mobilhanddatorer.De stora aktörerna har inga planer på att släppa in Microsoft på arenan.
Microsoft står inför sin kanske tuffaste utmaning hittills när företaget försöker utvidga sitt mjukvaruimperium till att omfatta framtidens mobilhanddatorer i GPRS- och 3G-näten.

Den stora huvudvärken är ett kompakt motstånd från de etablerade tillverkarna. Microsoft gör inga egna mobilhanddatorer. Samsung, Sendo och HTC tillverkar på licens. Men de stora namnen är inte intresserade av att använda Windows CE i sina mobiltelefoner. De har ett eget operativsystem som heter Symbian som de anser duger mycket bra för att framtidens mobilterminaler.

- Mobiltelefonvärlden har slutit sig samman mot Microsoft och vill inte ha in dem på marknaden. Symbian kom till av den anledningen, säger Eva Skoglund, produktmarknadschef på Enea OSE.

Symbian ägs sedan 1998 av Ericsson, Nokia, Matsushita (Panasonic), Motorola och Psion. I en finansieringsrunda i slutet av januari fick Symbian 310 miljoner kronor från sina ägare för vidareutveckling av operativsystemet.

Samarbetsrykten vid Gates besök

I samband med Bill Gates besök i Sverige nyligen var rykten om samarbeten med Nokia eller Ericsson närmast oundvikliga. Men Elektroniktidningen hittar inga planer på vänsterprassel med Windows CE.

- Jag kommenterar egentligen inte kommande produkter, men nej det ska vi inte, säger Peter Bodor, PR-chef på Sony-Ericsson, som svar på frågan om företaget kommer att släppa mobilterminaler som använder Windows CE.

Nokias systemutvecklingsavdelning tackar nej när Elektroniktidningens reporter låtsas söka jobb som CE-programmerare. Och Pekka Isosomppi, informationschef på Nokia mobile phones, förnekar planer på ett parallellt spår av CE-mobiler.

- Det skulle inte gå ihop ekonomiskt att arbeta så, säger Pekka Isosomppi.

- Hela poängen med den enorma investering det innebär att utveckla en plattform som Symbian, är att man kan använda den till många produkter. Det ligger inga pengar för oss i att stödja ytterligare en plattform, säger Pekka Isosomppi.

Det Nokia gör idag är att alltmer fasa ut sina egna lösningar och ersätta dem med Symbian OS. Motorola och Matsushita (Panasonic) deklarerade nyligen att Symbian OS har en nyckelroll i företagens kommande 3G-, GPRS- och smarta terminaler.

Samsung är å andra sidan ingen dålig partner för Microsoft. Företaget har vind i seglen just nu och sålde faktiskt fler mobiltelefoner än Ericsson under 2001. Samsung är dessutom uttryckligen inriktad på marknaden för dyrare mobiler, just där vi kommer att hitta åtminstone de första generationerna av mobilhanddatorer.

Magnus Ahlberg, produktchef för Pocket PC 2002, säger sig inte se något problem med bristen på uppbackning från de stora namnen. Han ser mobilhanddatorer som en ny marknad.

- Det finns inget som säger att Nokia klarar att bygga avancerade smarta telefoner bara för att de kan bygga vanliga telefoner. Deras problem med Communicator har tydligt visat detta, säger Magnus Ahlberg.

Ur Symbians perspektiv är det Microsoft som behöver göra den större omställningen.

- Det går inte att bara rakt av ta ett framgångsrikt operativsystem från skrivbordet och stoppa in det i en mobiltelefon, säger David Wood, konsultchef på Symbian.

Tonfallet mellan konkurrenterna är skarpt.

- Det finns mycket man står ut med på en pc som man aldrig skulle stå ut med på en mobiltelefon. Den berömda "blue screen of death" till exempel, en av Microsofts innovationer i pc-världen, säger David Wood.

Ericsson mobile platforms (EMP) är neutral i kriget mellan CE och Symbian.

- Kunden kan anpassa våra referenskonstruktioner till det operativsystem som passar dem, säger Tord Wingren, vd för EMP.

Makten över pc-programmen

Microsoft får en sen start på mobilhanddatormarknaden. Men företaget har några ess i rockärmen. Ett är makten över pc-programmen som på olika sätt integreras i mobilhanddatorerna. Den första versionen av Microsofts mobilhanddatorer är optimerad för företagsmarknaden och användning med Exchange.

Symbian stöder förstås officeformaten och synkronisering med epost, kalendrar och adressbok i Exchange. Men det är Microsoft som äger formaten. Företaget kan utnyttja sin förhandskunskap till att ständigt ha det bättre stödet för nya versioner.

Å andra sidan är företagsmarknaden liten på mobilnäten idag. Privat kommunikation står för den stora volymen. Operatörerna hoppas att MMS (multimedia messaging service) ska bli en efterföljare till kassakon SMS.

Symbian ser företagsmarknaden som en nisch och koncentrerar sig på privat kommunikation.

- Det är den typen av användning som det är viktigast att optimera telefonen för. Det är sådant som MMS som ska vara enkelt att göra, säger David Wood.

Webbtjänster populärt koncept

Ett annat ess i ärmen för Microsoft är satsningen på webbtjänster, dotnettjänster (".Net services").

Dotnet handlar om att skapa informationstjänster som levereras över Internet till den plattform där användaren råkar befinna sig, må det vara en pc eller en mobilhanddator. Användaren loggar in på handelsplatsen Hailstorm och kan sedan komma åt sina centralt lagrade data, kommunicera eller göra affärer. De meddelandetjänster och MSN-portaler som finns idag är bara en försmak.

En framgångsrik webbtjänst skulle kunna göra Microsoft till vinnare på mobilhanddatormarknaden.

Problemet är att Microsofts konkurrenter är så imponerade av konceptet webbtjänster att de kopierar det. Alla bygger webbtjänster och när Dotnet har fått fart, kommer det inte längre att vara exklusivt. Det kanske inte är tekniken i sig som i slutänden kommer att avgöra striden. Utan vem som knyter till sig de intressantaste innehållsleverantörerna.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)