AMD har börjat tillverka Mirrorbit Flash, en ny minnesarkitektur som lagrar två bitar per minnescell.
Målsättningen är ambitiös med tanke på att Intel i dagsläget har drygt 24 procent av flashmarknaden medan AMD har drygt 13 procent.
AMDs nya NOR-arkitektur Mirrorbit och Intels etablerade flernivåsvariant Strataflash kan båda lagra två bitar per minnescell. Men angreppssättet skiljer radikalt. Medan Strataflash använder fyra olika laddningsnivåer för att skapa de två bitarna, så har Mirrorbitcellen två separata laddningsytor. Den flytande gaten, som lagrar laddning i traditionella flash, har bytts ut mot ett dielektrika som kan lagra elektroner på vardera sida av den symmetriska cellen. De båda cellerna kan läsas, skrivas och suddas oberoende av varandra.
- Mirrorbit lagrar dubbelt så mycket data som traditionella flashminnen. De har lågt pris men inte nackdelarna hos flernivåsflash, hävdar Bertrand Cambou som trycker hårt på att de egna minnena är snabbare, billigare, pålitligare och lättare att använda.
Prestanda sägs vara lika bra eller bättre jämfört med standardflash. Accesstiden är exempelvis 90 ns, strömförbrukningen i standby-läge är 1 μA och minnet behåller data i minst 20 år. Priset är dock mycket lägre än för standardflash. Detta förklaras av att minnescellen faktiskt är mindre än tidigare, trots att den lagrar dubbelt så mycket, och att processen är enklare vilket även ger högre processutfall, yield.
Redan nu tillverkar företaget en 64 Mbit-variant tillverkad i 0,25 μm-process, som kostar knappt 8 dollar stycket i volymer om 10 000. Till hösten kommer 128 och 256 Mbit. Kretsarna är kompatibla med AMDs existerande flashminnen och kan alltså bytas ut i befintliga konstruktioner för att sänka priset. Då behövs dock smärre mjukvarumodifieringar.
De närmaste två åren utlovas minnen med upp till 1 Gbit i en 0,13 um-process. Efter det kommer AMD att överge konventionell flash med flytande gate och enbart tillverka Mirrorbit.
Charlotta von Schultz