Foveon X3 är gjord så att den fångar såväl blått som grönt och rött ljus i varje pixel, ungefär som vanlig fotografisk färgfilm. Tekniken bygger på kisels naturliga förmåga att separera ljus av olika våglängd. Ljus med olika färg tränger ner till olika lager av fotodetektorer i kislet. Ett lager fångar rött, ett fångar blått och ett tredje fångar grönt ljus.
Övriga bildsensorer på marknaden har bara ett lager av ljusdetektorer, med en detektor i varje pixel. Pixlarna sitter placerade i ett rutnät likt ett trefärgat schackbräde. Varje pixel registrerar bara en färg.
Eftersom befintliga sensorer har data för en tredjedel av färguppsättningen i varje punkt krävs avancerade beräkningar för att interpolera rätt färg i bilden. Det kan leda till att man går miste om detaljer och att artefakter, som exempelvis interferensmönster, uppstår.
Enligt Foveon innebär företagets nya teknik att man får skarpare bilder med sannare färgåtergivning, att man minskar kraven på hårdvara såväl som mjukvara och snabbar upp tidsintervallet mellan varje taget foto.
Eftersom man behöver färre pixlar för att få ett skarpt foto och slipper alla interpolationsdata minskar så får fler bilder plats i minnet.
Tekniken gör det också möjligt att variera pixelstorleken hos en och samma detektor. Det innebär att en kamera kan fungera för både stillbild och rörliga bilder. I mörker, i videoläge eller vid behov av snabbt autofokus kopplas de små detektorerna samman till större pixlar vilka blir mer ljuskänsliga. Mitt under en videoinspelning ska man enligt tillverkaren kunna övergå till de små pixlarna och ta en stillbild med hög upplösning för att sedan omgående gå tillbaka till videoupptagningen.
Hittills har bara kameratillverkaren Sigma hoppat på det nya konceptet. De använder det i den digitala systemkameran SD9. Priset på denna är ännu inte satt.
De andra avvaktar. Sony, som är världens största tillverkare av bildsensorer för digitalkameror, har en del att förlora på att SD9 blir en framgång.
Erika Ingvald