Så skaldade inte alls Barbro Lindgren i sin bästsäljare "Vilda bebin får en hund". Ej heller i Elektroniktidningen 1997 skrev vi så, men trots det var det god efterfrågan på ingenjörer.
Men de som ville bli ingenjörer var i vanlig ordning inte kvinnor. Inte särskilt många av dem, i alla fall. Detta ledde till att 250 elektronikingenjörer om året fick psykiska bekymmer. Allt enligt en doktorsavhandling av Gunnel Hensing vid avdelningen för socialmedicin vid Hälsouniversitetet i Linköping. Frånvaro på grund av depressioner, ångestsjukdomar, alkoholproblem och krisreaktioner blir följden av könsmässig snedfördelning på arbetet.
Brist på kunniga lärare
Professor Håkan Olsson på KTH fastnade i moment 22 när han ville åtgärda bristen på analogkonstruktörer genom att utbilda fler teknologer med den inriktningen. Till detta krävs lärare som är duktiga på analogkonstruktion. Sådana var svårt att hitta, eftersom det, just det, var brist på analogkonstruktörer, och industrin dammsugit upp alla radiokunniga forskarbegåvningar.
Elektroniktidningens platsannonser ropade efter konstruktörer, projektledare och utvecklingsingenjörer. Kvalitetstänkandet hade slagit igenom på allvar i organisationerna, och tjänster som kvalitetsingenjör, provningsingenjör och verifieringsansvarig fanns också utannonserade.
Mekanik- och elektronikkonstruktörer som tröttnat på asfalten i storstaden kunde söka sig till Vikmanshyttan i Dalarna.
Torun Bager