Så beskriver Björn Ekelund de viktigaste kriterierna vid valet av bildsensor till mobiltelefonkameror.
Han är vice vd tillika chef för teknikutvecklingen på Ericsson Mobile Platforms, som utvecklar 2,5- och 3G-plattformar för tillverkare av mobiltelefoner och andra trådlösa produkter. EMP utvecklar visserligen inga egna bildsensorer. Men företaget samarbetar med en handfull sensorleverantörer, bland annat genom att ställa miljökrav samt krav på gränssnittet mellan kameramodulen och mobiltelefonplattformen.
- Vi provar ett antal bildsensorer och tar fram en lista över rekommenderade komponenter som fungerar ihop med plattformen. Sedan är det kunden, mobiltelefontillverkaren, som väljer om en kamera ska ingå i telefonen och vilken sensor som då ska användas.
CCD göre sig icke besvär
Endast CMOS-sensorer hamnar på listan, eftersom de är billigare och mindre jämfört med CCD-alternativen. En annan stor fördel med CMOS är att man kan integrera funktioner som AD-omvandling, kompression och färgbehandling tillsammans med sensorn på ett och samma chips.
- Mängden data som ska överföras mellan sensor och plattform måste vara rimlig. Ska man överföra video med 15-20 bildrutor per sekund måste man göra viss kompression i sensorn för att få en ekonomisk och effektiv systemlösning, säger Björn Ekelund.
Möjligheten att integrera sparar naturligtvis dessutom kretskortsyta. Att även integrera traditionella mobiltelefonfunktioner i sensorn är emellertid inte aktuellt.
- Min gissning är att det finns en kamera i varje 3G-telefon redan 2004. Men på kort sikt kommer alla telefoner inte att ha kamera, och då är det viktigt att kameradelen är fristående. Det är därför inte intressant att integrera bildsensorn med till exempel mobiltelefonens huvudchip.
Att CMOS-sensorer dessutom har lägre effektförbrukning än CCD-konkurrenterna är naturligtvis ett plus, men är inte av avgörande betydelse.
- Effektförbrukningen är faktiskt inte så kritisk. Är man lite finurlig aktiverar man kameran endast när man använder den.
Bildkvaliteten då? Det har ju varit CMOS-sensorernas akilleshäl, och är CCD-sensorernas styrka.
- Bildkvaliteten är viktig. Men kraven är klart lägre i en mobiltelefon än i en konsumentkamera, mycket beroende på telefonernas begränsade lagringsmöjligheter och de små bildskärmarna, säger Björn Ekelund.
Charlotta von Schultz