I och med att Partnertech köper upp Vellinge ökar företagets omsättning med femtio procent. Vellinge har dessutom flera stora industriföretag som ABB, Atlas Copco och Gambrosom kunder.
Partnertech är i sin tur väl etablerade inom områdena telekom, IT och mekatronik samt medicinsk teknik. Tanken är även att verksamheten i Vellinge kunna dra nytta av Partnertechs kunskaper inom produktutveckling, ett område som Vellinge inte har satsat på för egen del.
- Fördelen med köpet är att vi kan dra nytta av våra respektive kompetenser och därmed bli effektivare, säger Claes Vretlind, vd på Vellinge Electronics.
Förutom produktutveckling påpekar han att Parnertech jobbar mer med distribution, medan Vellinge i sin tur är mer etablerade inom industriell elektronik.
Andra strukturella fördelar är möjligheten att ha en gemensam inköpsorganisation och marknadsföring.
Om samarbetsfördelarna kan innebära att företagen minskar antalet anställda vill inte Mikael Jonson uttala sig om.
- Vi befinner oss inte så långt fram i affären att den frågan är aktuell än. Först ska vi ro själva övertagandet i hamn, säger han.
övertagandet av Vellinge är känsligt med tanke på att Vellinge Electronics ägare Skanditek även är den största aktieägaren i Patnertech. Skanditeks vd Patrik Tigerschiöld sitter också i Partnertechs styrelse. För att försöka komma runt problemet kommer en oberoende värdering av köpet att ske. Parnertech planerar att betala med 2,9 miljoner aktier till ett sammanlagt värde på omkring 140-150 miljoner kronor. Claes Vretlind på Vellinge Electronics bedömer att den ekonomiska värderingen som gjorts av företagen är realistisk.
Lisa Ringström