JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telematiksatsning i Uddevalla

Uddevalla kommun har skrapat ihop 37 miljoner kronor, bland annat genom EU-bidrag, för att under två år bygga upp ett telematikcenter kallat Microbind Telematics Application Center.
Projektet Microbind startades 1997 av Uddevalla kommun i samarbete med länsstyrelsen i Göteborg & Bohuslän och Chalmers tekniska högskola. Senare har även Västra Götalandsregionen och Högskolan i Trollhättan-Uddevalla tillkommit. Ursprungligen var planen att locka utländska halvledartillverkare att etablera sig i regionen men fokus ligger numera på telematik.
- Inom en vecka ska vi börja rekryteringen av en chef och två elektronikingenjörer till telematiklaboratoriet, säger Maria Zandfeld som är projektledare på Microbind.

Syftet med telematikcentret på Gustafsberg i Uddevalla är att generera nya företag och att stimulera utvecklingen av regionens små och medelstora företag.

- Den person som blir chef måste vara en entreprenör med en akademisk bakgrund och ha ett bra kontaktnät.

Den blivande chefen kommer att få stora möjligheter att påverka laboratoriets inriktning. Verksamheten kommer dock att handla om att bygga telematiktillämpningar kring trådlösa nät, till exempel Bluetooth, wlan eller 3G. Laboratoriet ser ut att bli välutrustat.

- Vi har fått 15 miljoner till utrustning. Det kommer att gå till test- och mätinstrument som kostar en hel del, säger Maria Zandfeld.

Förutom de egna resurserna finns Chalmers MC2-lab en timmes bilväg bort. I göteborgsområdet finns också en stor del av Sveriges telematikkunnande samlat kring Saab och Volvo.

- Uddevalla är dock en neutral ort vilket tilltalat de utländska företag som varit här och tittat.
Det nya laboratoriet kommer att vara inrymt i Microbind House och ska vara ett av tre ben i verksamheten. En annan viktig del är att hjälpa entreprenörer med idéer inom telematik att komma igång.

- Vi har fyra projekt på gång där vi hjälper till med att skapa en "body" kring en idé. Det gäller allt från klassiska saker som patent till att göra en marknadsplan eller ta fram en demonstrator, säger Maria Zandfeld.

Microbind satsar dock inte egna pengar utan hjälper till med att förmedla erfarenheter och kontakter.
En av idéerna som man jobbar med går ut på att ständigt vara uppkopplad mot Internet när man åker tåg. Ett annat projekt handlar om intelligent parkering och det finns ett projekt kring kvalitetssäkring av bussförare. Det handlar inte bara om att upptäcka om föraren är berusad utan även larma föraren håller på att somna.

Ett tredje ben man jobbat på sedan 1997 är att få ett utländskt halvledarföretag att etablera sig i Uddevalla, säger Maria Zandfeld.

- Vi har haft fem företag som varit på besök och ett av dem kan komma ett bestämma sig snart.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)