JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk uppfinning ger billigare fiberkablar

Automatisering och förenkling. Det är ledorden bakom nystartade QM Optics produktionsautomat som radikalt höjer produktionstakten för optokablage samtidigt som kassationen minskar.
Monteringen av en kontakt med QM Optics produktionsautomat börjar med att operatören skalar av fiberns ytterhölje. Därefter kapas fibern med ett verktyg som utvecklats för fibersvetsar vilket ger en ren brottyta.

Nästa steg är att sticka in fibern i den så kallade ferrulen (en centimeterlång hylsa) som är fylld med epoxilim. Slutligen placerar operatören fibern med den påträdda ferrulen i en fixtur som sätts fast i tillverkningsautomaten. Även fixturen har ursprungligen utvecklas för fibersvetsar.
De följande sex momenten sköts automatiska av maskinen och operatören börjar förbereda nästa kontakt.

Det första automaten gör är att linjera upp fiberänden i förhållande till ferrulen. Det överflödiga epoxilimmet tvättas bort och limmet härdas i det efterföljande steget.

Här finns en av de saker som är unik för tillverkningstekniken. I dagens tillverkningsprocess låter man fibern sticka ut ur ferrulen när limmet härdas. Därefter kapas fibern och den "bulle" av lim som bildas runt den utstickande fibern (liksom fiberstumpen) måste poleras bort vilket kräver fyra polersteg.

Med den nya metoden räcker det oftast med bara ett polersteg för multimodfiber medan singelmodfiber behöver två polersteg.
Slutligen tvättas och inspekteras kontakten innan den plockas bort från monteringsmaskinen.

- Man kan lägga till ett steg för automatisk karakterisering av kontakten men vi har inte hunnit med det än, säger Anders Sjöberg.
- Med vår produktionsautomat monterar varje operatör 30 kontakter per timme istället för sex stycken som idag. Men prestanda går att pressa ytterligare med lite fintrimning.

Det säger Anders Sjöberg som tillsammans med Daniel Edman dragit igång företaget QM Optics. Anders Sjöberg var tidigare teknisk chef på Ericsson Network Technologies (fd Ericsson Cables) i Sundbyberg som tillverkar optiska kablar och fibersvetsar. Det var där de båda möttes och det var även där som idéerna började gro.

Det har tagit mindre än ett halvår att ta fram en första fungerande prototyp. De två grundarna har satsat eget arbete och statliga Nutek har ställt upp med startkapital. För att göra de sista fintrimningarna och för att marknadsföra produkten krävs mer pengar.

- Vi behöver fem, sex miljoner men det är svårt att hitta någon som är intresserad att satsa. Vi är för små för de flesta riskkapitalister och det är för mycket pengar för de statliga finansiärer som finns, säger Anders Sjöberg.

QM Optics hoppas kunna sälja tillverkningsautomaten till bland annat kablagetillverkare, instrumenttillverkare och komponenttillverkare världen över.
Det som gör QM Optics koncept unikt är att man vänt på tillverkningsprocessen:

- Idag höjer man tillverkningstakten genom att bearbeta allt fler kontakter parallellt. Vi har istället automatiserat tillverkning och producerar en kontakt i taget.

- Då kan man sänka tillverkningstiden från över tio minuter per kontakt till en minut. Dessutom behöver man bara två operatörer jämfört med dagens teknik som kräver fem, sex personer för att köra en produktionslina.

Genom att ta bort många av de manuella momenten minskar inverkan av operatören. Kvaliteten blir därmed jämnare och högre vilket minskar kassationen.
Arbetet i produktionsautomaten sker enligt löpande bandet-principen även om själva tillverkningsautomaten är cirkulär.
Bearbetningsstationerna sitter på den inre plattan medan fiberändan som ska kontakteras placeras i hållare som sitter på en yttre ring som roterar runt mittenplattan.

Det behövs två personer som betjänar den kompakta enheten. Det manuella arbetet är i princip reducerat till att ladda automaten med fiber som ska kontakteras och plocka bort de färdiga kablarna.

- Själva maskinen upptar inte mer än cirka två gånger två meter. Motsvarande produktionsanläggning idag kräver en yta på hundra till hundrafemtio kvadratmeter.

Produktionsautomaten kräver dock lite kringyta så lokalbehovet kan reduceras med 50-60 procent jämfört med dagens lösningar.

Ett kritiskt steg i tillverkningen är poleringen av kontaktens spets. Om den går fel ökar dämpningen i kontakten och i sämsta fall måste den kasseras.

- Poleringen görs idag manuellt vilket kräver skickliga operatörer och det tar två, tre månader att utbilda en ny operatör. Med vår process kommer man runt det problemet genom att poleringen är automatiserad.

Delar av tillverkningsprocessen är patentsökt och företaget kommer att påbörja en försiktig marknadsföring då processen kvalitetssäkrats, vilket beräknas vara klart före årets slut.

- Målet är att visa upp en färdig tillverkningsautomat på den amerikanska mässan OFC i mars nästa år men de som redan har sett maskinen är positiva, säger Anders Sjöberg.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)