JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trädgårdsmästaren i Kista

Pär Hedberg ska få nya företag att slå rot och gro i IT-universitetets fruktbara mylla

Lågkonjunktur och dåliga tider? Neddragningar och företagsnedläggningar? Pyttsan! Nästa år kommer 16 stycken nya teknikföretag att se dagens ljus i Kista. Året därpå kommer det att födas ytterligare 20 stycken.
Pär Hedberg...

...har varit företagsledare i 17 år i Sverige. Fram till för två år sedan var han vd för kontraktstillverkaren Trienta, innan det köptes upp av konkurrenten Note. Sedan dess har han ägnat sig åt att hjälpa nystartade teknikföretag inom optik och mikroelektronik. Först i egen regi och nu som projektledare för Kista Innovation & Growth.
Pär Hedberg är mannen som ska se till att detta blir verklighet. Han är projektledare för "Kista Innovation & Growth", en satsning som målmedvetet ska odla fram nya företag från forskningsprojekt och tekniska idéer.

Fenomenet brukar kallas för Science Parks, eller teknikparker. Exempel är Mjärdevi i Linköping, Ideon i Lund och Chalmers i Göteborg. Hittills har alla teknikparker utom Kista haft ett "växthus" för att odla fram nya teknikföretag från forskningsprojekt vid universitet och högskolor. Nu har turen kommit till Stockholm, där Stiftelsen Electrum i Kista är i full färd med att bygga upp ett stödsystem för att hjälpa fram nya teknikföretag.

Kista Innovation & Growth kan beskrivas som en infrastruktur för innovatörer som vill omvandla sina idéer till eget företagande.

- Jag har jobbat med att hjälpa fram nya företag från forskningsprojekt och affärsidéer i flera år. När Stiftelsen Electrum bestämde sig för att starta den här typen av groddverksamhet så kontaktade de mig, berättar Pär Hedberg.

Han började med att studera finska, engelska och svenska föregångare. Mjärdevi har ett av de bästa systemen, och har i mycket fått tjäna som modell och förebild.

- Den stora skillnaden är att det här är första gången i Sverige som detta byggs upp från ett vitt ark. Andra liknande verksamheter har byggts upp organiskt, under många år. Vi kan lära av andras misstag och förhoppningsvis göra rätt från början.

Som ett varuhus

- Idag har vi hunnit knyta till oss två revisionsbyråer, ett industridesignföretag, en bokföringsfirma, en patentfirma och två advokater med affärsjuridisk inriktning. De sitter i våra kontorslokaler i Electrumhuset här i Kista, och ska erbjuda sina tjänster till de företag som vi ska hjälpa fram. Det ska fungera som ett varuhus, ungefär.

Stommen i verksamheten är två delar som på god nysvenska kallas för "Business Lab" och "Business Accelerator". Labbet riktar sig till forskare och studenter vid IT-universitetet i Kista. Plats finns för maximalt nio projekt i taget.

- Vi hjälper till att utvärdera om det går att göra företag av deras idéer. Tanken är att tidigt hitta forskningsrön som kan kommersialiseras, och sedan välja några som med aktivt stöd kan bli nya företag.

Affärsacceleratorn är i princip samma sak, men vänder sig till personer som redan är verksamma inom näringslivet eller forskningsorganisationer, och som har en teknisk idé som de vill utveckla till ett företag.

- Vi bedömer 2-3 projekt per vecka, och har gått igenom ett 20-tal. Och då har vi inte ens börjat marknadsföra oss än! De flesta har hört talas om oss genom kontakter, på IT-universitetet, Electrum, Almi och liknande.

I slutet av sommaren antogs ytterligare två projekt till affärslabbet. Yanzi Networks härstammar från institutionen för mikroelektronik och informationsteknik på IT-universitet och utvecklar hård- och mjukvara för wlan. Det andra projektet, Compumine, drivs av ett gäng forskare från institutionen för data- och systemvetenskap. Sedan tidigare finns optoföretaget Phoxtal Communications i Business Lab.

Spirande frön från labben får flytta in i groddlokalerna, men även andra små nystartade teknikföretag ska lockas till Kista med erbjudande om plats där. Groddlokalerna blir enkla baracker.

- Inga av projekten från de två labben är mogna att ta steget ut i groddlokalerna ännu. Däremot har vi flera små företag från Stockholms förorter som är på väg in. Vi vill ge Kista en ny image. Här ska finnas allt, inte bara det där tjusiga.

Hyran i groddlokalerna är inledningsvis relativt låg och ökar sedan varje halvår. Företagen får en hyrestid på max tre år.

- Om de har en hållbar affärsidé bör de ha vuxit ur groddlokalerna efter den tiden.

Änglar finns

I Pär Hedbergs växthus finns det inte bara frön och groddar och ett varuhus med tjänster, det finns änglar också. Ett helt nätverk med änglar.

- Jag kallar dem industriella affärsänglar. Det är personer som själva byggt upp teknikföretag, och som nu vill fungera som mentorer för andra som är i början av processen.

En annan ängel som förhoppningsvis uppenbarar sig är statliga Vinnovas Vinnväxt-program. I tio års tid ska verket dela ut 400 miljoner kronor för att stärka tillväxten i olika regioner i Sverige.

Den 15 januari 2003 ska den slutliga ansökan till Vinnväxt-programmet vara inne, och Pär Hedberg jobbar för fullt med Kistas ansökan. Mellan fem och åtta projekt i hela Sverige väljs ut. Dessa får sedan 5 - 10 miljoner kronor per år.

- Inte nog med det. Sedan kommer både Vinnova och andra forskningsfinansiärer att favorisera dessa utvecklingskluster. Så vi har stora förväntningar på oss, att vi ska ro den här finansieringen i hamn.

Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)