JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skärmen som härmar påfågeln

Billigare, strömsnålare, högre upplösning och renare färger. Det lovar amerikanska Iridigm Displays som utvecklat en skärmteknik baserad på mikromekanik.
Företaget hoppas nu att skärmtekniken ska komma till användning i mobiltelefoner, handdatorer och andra liknande produkter. Ljusstyrkan uppges bli två till tre gånger så hög som dagens bästa skärmar samtidigt som betraktningsvinkeln är mycket stor. Iridigm vill gärna likna upplevelsen och kvaliteten med den man får i en veckotidning med bra papper.

Företagets skärmteknik härmar de interferensfenomen som skapar intensivt skimrande färger hos vissa fjärilar och hos påfåglarna. Tekniken kallas Imod (interferometric modulator) eftersom interferens som uppstår i varje punkt används för att modulera det infallande ljuset.

Skärmen är uppbyggd av mycket små element med en sida på 25-60 mikrometer. Varje element styrs individuellt och en bildpunkt byggs upp av ett eller flera element.

Varje Imod-element är en enkel mikromekanisk struktur som består av två ledande plattor separerade av ett luftgap. Den övre plattan betår av ett antal tunnfilmslager på en glasplatta och den undre av ett styrbart, metalliserat membran.

Imod-elementet har två lägen. När spänningen mellan plattorna är noll reflekteras ljuset i den övre plattan. När man lägger på en spänning dras plattorna ihop, luftgapen försvinner och det infallande ljuset absorberas. Elementet blir svart.

Omslagstiden ligger på några mikrosekunder.Det finns inget pigment i skärmen som kan blekna utan färgen på det reflekterade ljuset bestäms av avståndet på luftspalten. Spalten är minst för blått ljus och störst för rött.

Man får in 400 till 1 000 element per tum och för att skapa en skärm kopplar man ihop att antal element för varje bildpunkt.

Tekniken uppges bli betydligt effektsnålare än tunnfilmsskärmar eller skärmar med flytande kristaller. Anledningen är att ytterst lite ström krävs för att hålla kvar membranet i det övre läget, uppger företaget.

Skärmen kan tillverkas i befintliga LCD-processer men kräver inga höga temperaturer. Det finns därför möjlighet att byta ut glaset mot plast i framtiden. Företaget har visat upp en prototyp men har inte sagt när en volymproduktion kan starta.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)