Ringen kallas för polynanowire och består av polykisel med ett droppformat tvärsnitt. Den separeras från både gate och kanal av extremt tunna oxidlager, mindre än 2 nm tjocka.
Den lilla ringen beter sig som den flytande gaten i en konventionell flashcell - laddning kan flyttas till eller från ringen. Det intressanta är att programmeringstiderna blev markant kortare när forskarna testade att göra även ringen extremt tunn, runt 2 nm. Enligt EET tror forskargruppen att det kan bero på en kvanteffekt. De uppskattar att endast 200 till 1000 elektroner fångas i ringen, vilket har givit programmeringstider på endast 70 ns. Trots det är laddningen tillräckligt stor för att ge en tröskelspänning som kan avläsas.
Hittills har man dock endast studerat enskilda celler i AMDs labb, det återstår att se hur matriser av minnesceller uppför sig.
Även Motorola tog tillfället i akt att presentera en ersättare till flash vid årets IEDM. Företaget utvecklar ett ickeflyktigt minne kallat Sonos. Sonos uttyds silicon-oxide-nitride-oxide-silicon, vilket är de material som Motorolaforskarna staplat ovanpå varandra för att skapa minnet, se Elektroniktidningen, nr 19.
Charlotta von Schultz