Prototypen bygger på Philips TFT-bakplan(tunnfilmstransistor) med tillhörande drivelektronik samt E Inks unika material, eller elektroniska bläck som företaget kallar sin innovation. Bläcket innehåller miljontals små mikrokapslar, med samma diameter som ett hårstrå.
Varje kapsel är fylld av en klar vätska med positivt laddade vita partiklar samt negativt laddade svarta partiklar. Man "skriver" en viss kapsel genom att lägga på ett positivt fält. Då dras de svarta partiklarna till ytan där de är synliga för användaren. Lägger man på ett negativt fält så byter partiklarna plats, och användaren ser en vit punkt.
Bläcket kan tryckas på plast, glas, tyg eller vad som helst. Eller som i prototypen på ett TFT-substratet där drivelektroniken styr vilka bildpunkter som ska skrivas. Den har 160 bildpunkter per tum, vilket de båda företagen betecknar som ett stort framsteg.
Duon har samarbetat om displayer i mer än två år. De räknar med att börja masstillverka elektroniska bläckmoduler redan nästa år. Först till en icke namngiven kund, men senare under året även för en större marknad.
Charlotta von Schultz