Grundtanken stavas parallellism. Det innebär att hårdvaran i pc:n måste kompletteras på något sätt, eftersom vanliga pc-processorer arbetar sekventiellt och vanliga program också är skrivna för sekventiell exekvering.
Flow har valt att använda vanliga instickskort enligt PCI-standarden. På korten finns en FPGA-krets från Xilinx med två miljoner grindar, men storleken på kretsen kan enligt Josef Masznik väljas utifrån behovet.
Företagshemligheten ligger i kompilatorn.
Programvaran måste skrivas i Flows egen variant av C, och kompilatorn kan då avgöra vilka processer som vinner på att exekveras parallellt, och konfigurera FPGA-kretsen så att den maximerar prestandan.
- Användaren ser aldrig FPGA-kretsen och behöver egentligen inte veta vad det sitter för hårdvara på instickskortet. Vi vänder oss till programmerare - det är där marknaden finns, säger Josef Macznik.
Flows lösning används hittills av ett bioinformatikföretag i Lund. Men tekniken kan enligt företaget användas i alla sammanhang där en beräkningskraften hos en pc behöver mångfaldigas med hjälp av parallellism och där det är mödan värt att modifiera sina program till den aktuella C-varianten.
Adam Edström