JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. FPGA förstärker pc

Man behöver inte vara elektronikkonstruktör för att dra nytta av FPGA-kretsar. Med hjälp av ett vanligt instickskort för pc och en kompilator från innovationsföretaget Flow Computing i Lund räcker det med programmering i Flows egen dialekt av C.
- Vi kan få en vanlig pc att klara beräkningar som annars kräver superdatorer eller stora Linuxkluster, säger Josef Macznik på Carlstedt Research & Technology, ett företag som investerat i och samarbetar med Flow Computing.

Grundtanken stavas parallellism. Det innebär att hårdvaran i pc:n måste kompletteras på något sätt, eftersom vanliga pc-processorer arbetar sekventiellt och vanliga program också är skrivna för sekventiell exekvering.

Flow har valt att använda vanliga instickskort enligt PCI-standarden. På korten finns en FPGA-krets från Xilinx med två miljoner grindar, men storleken på kretsen kan enligt Josef Masznik väljas utifrån behovet.

Företagshemligheten ligger i kompilatorn.
Programvaran måste skrivas i Flows egen variant av C, och kompilatorn kan då avgöra vilka processer som vinner på att exekveras parallellt, och konfigurera FPGA-kretsen så att den maximerar prestandan.

- Användaren ser aldrig FPGA-kretsen och behöver egentligen inte veta vad det sitter för hårdvara på instickskortet. Vi vänder oss till programmerare - det är där marknaden finns, säger Josef Macznik.

Flows lösning används hittills av ett bioinformatikföretag i Lund. Men tekniken kan enligt företaget användas i alla sammanhang där en beräkningskraften hos en pc behöver mångfaldigas med hjälp av parallellism och där det är mödan värt att modifiera sina program till den aktuella C-varianten.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)