Abletec, en ung snabbväxande norsk specialist på kundanpassad strömförsörjning, vill slå in sig på den svenska marknaden. Satsningen leds av Mikael Theorén, som har gedigen bakgrund på branschkollegorna Power One och Powerbox.
Som ett viktigt led på den vägen drog Abletec igång ett svenskt kontor vid nyår, under ledning av den i strömförsörjningskretsar klart namnkunnige Mikael Theorén. Han var tidigare vd på Power One och dessförinnan på Powerbox.
- Ska man dra igång något nytt så är det ingen nackdel att göra det på botten av konjunkturen. För när det börjar ta fart - då gäller det att redan vara etablerad, säger han.
Han medger att det finns gott om företag inom strömförsörjning, men räds inte konkurrensen.
- Branschen är inte överetablerad. Men den håller på att förändras - det är gott om sammanslagningar, konsolideringar och ändrade inriktningar, säger han.
Ett exempel är hans tidigare arbetsgivare Power One som numera inte satsar lika mycket som tidigare på vare sig Sverige eller moduler för inbyggnad.
- Kunderna ändrar också beteende. Ericsson har som exempel mycket mindre kompetens inom strömförsörjning nuförtiden, och det öppnar möjligheter för oss.
Men ska man slå sig in på en marknad så krävs förstås att man kan erbjuda något extra. I Abletecs fall handlar det om tekniskt bättre, och därmed billigare lösningar. Företaget har tagit fram ett par grundkonstruktioner - plattformar om man så vill - som tämligen snabbt och lätt kan anpassas till specifika kunders behov. Mikael Theorén visar upp ett par speciallösningar för dataprojektorer, ett Europakort och några nätadaptrar - samtliga utvecklade på uppdrag av kunder som behövde bättre och billigare lösningar.
En annan viktig pusselbit är konsten att linda transformatorer på ett sådant sätt att störningarna minimeras. Flera av Abletecs demonstrationskort har specialgjorda transformatorer, konstruerade i Norge och tillverkade i Kina. Där, i Kina, har man också lagt ut större delen av tillverkningen.
- Men vi låter även tillverka en del i Sverige. Och vi förhandlar just nu om att köpa ett svenskt utvecklingsföretag med åtta personer, som vi redan idag har mycket nära samarbete med.
När och om det köpet går i lås så blir företaget 20 personer starkt.
Adam Edström